МиГ-21 се разби в Румъния

597 прочитания

Изтребител МиГ-21 се разби при тренировъчен полет в Румъния. Пилотът му се е катапултирал успешно.

Инцидентът е станала днес, 20 април 2021 г., около 14,30 часа местно време. Машината е паднала в района на село Дедрад, намиращо се на около 70 km североизточно от 71-ва авиобаза на румънските ВВС, разположена край град Къмпия-Турзи в централната част на Румъния.

Едноместният изтребител МиГ-21 Lancer C е излетял именно от тази база за редовен тренировъчен полет. Според официалното съобщение на румънското МО, в полет е възникнала аварийна ситуация, която е наложило пилотът да се катапултира. Той се е приземил успешно и е претърпял съвсем леки травми. Няма пострадали на земята.

Повече информация за инцидента не се дава.

Местни медии публикуват кадри от мястото на падане на изтребителя (горе и видеото долу). Той е паднал в поле и сякаш се е забил в земята, като над повърхността се вижда само вертикалния стабилизатор.

Инцидентът става два месеца, след като спарка МиГ-21 аварира при кацане на Къмпия-Турзи. Тогава машината бе леко пострадала, а екипажът невредим. Ставаше въпрос за неназован точно отказ на колесника.

За последните четири години, румънските ВВС губят трети МиГ-21. През юни 2017 г. двигателя на едноместен МиГ-21 спря на глисадата за кацане на летище Борчеа. Пилотът се катапултира успешно. През юли 2018 г., по време на пилотаж в рамките на авиошоу на Борчеа, аварира друг МиГ-21. Машината се вряза в земята, като летецът загина.

Румънските ВВС продължават да оперират с две ескадрили МиГ-21. Една в Къмпия-Турзи и една в „Михаил Когалнечану“, край Констанца. Няма конкретни планове за свалянето им от въоръжение, поради неяснотата, кога Румъния ще купи още F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция и Израел подписаха за нова система за летателно обучение
Следваща публикация
Администрацията на Байдън няма проблем с продажбата на F-35 в ОАЕ
597 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Държавният секретар на САЩ е обещал на премиера Борисов, че F-16 ще влезе в българския бюджет

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е обещал, че американската оферта за F-16 ще влезе в българския бюджет и е заявил, че очаква в най-скоро време страната да избере своя нов изтребител. Това е казал той в разговор с премиера Бойко Борисов, който е станал вчера, 18 декември 2018 г.

Красимира Стоянова: Внушенията за корупция и лобизъм са абсолютно неверни

Красимира Стоянова, вицепрезидент на Saab за Централна и Източна Европа дава интервю за сайта „Епицентър”, в което говори последните развития в България през погледна на компанията ѝ.

Меню