Сърбия започна да получава беларуски МиГ-29

607 прочитания

Сърбия е получила първите два изтребителя, които Беларус дари през февруари 2019 г. Самолетите до сега бяха на ремонт в беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“.

Двата изтребителя са пристигнали на 16 април 2021 г. на борда на украински транспортен самолет Ан-124 „Руслан“. Сръбският военен министър Небойша Стефанович е потвърдил на следващия ден, че самолетите са пристигнали.

Изтребителите са пристигнали в авиобаза Батайница, като все още не е станал факт тяхното облитане в страната. В началото на април в Беларус бяха забелязани във въздуха същите самолети в рамките на изпитанията им след ремонт.

През февруари 2019 г. Беларус дари на Сърбия четири броя МиГ-29 (Изделие 9-13), при условия, че ремонтът и удължаването на ресурса им ще се извършат в беларуското предприятие „558-ми авиоремонтен завод“. Цената на тази част от споразумението е неясна.

Четирите самолета сега ще преминат през малка модернизация, която да ги унифицира със сега наличните сръбски МиГ-29. Те имат нова навигационна и комуникационна система, както и нова система „свой – чужд”. Работата по тях ще се извърши в Сърбия и се очаква да приключи в края на годината.

До сега сръбските ВВС разполагаха с 10 броя МиГ-29 (три от които спарки). С получените от Беларус самолети бройката ще достигне 14.

През миналата есен в Сърбия започна процеса на по-дълбока модернизация на наличните изтребители МиГ-29. Става въпрос за обновяване до стандарта СМ, при който изтребителя получава нов радар „Жук-М“, нов борден компютър, интеграция на ракетите РВВ-АЭ с активна радиолокационна глава за самонасочване и нови боеприпаси „въздух – земя”. Програмата ще се приложи само на едноместните машини. Нейната стойност не е ясна, но се предполага, че надхвърля €100 млн. Няма яснота и кога през нея ще преминат всички налични МиГ-29.

Свързани теми

Предишна публикация
TAI скоро ще експортира Hürkuş-C
Следваща публикация
Гърция разговаря за още шест Rafale
607 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за поддръжка на МиГ-29

Министерство на отбраната очаквано избра РСК „МиГ” за изпълнител на поръчката за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители. Това се вижда от решение на военния министър Красимир Каракачанов от 6 март 2018 г.

Новият стар МиГ-35

Красимир ГРОЗЕВ разказва накратко за официалния публичен дебют на най-новото произведение на руския самолетостроител РСК „МиГ“.

Гърция гледа сериозно към F-35

Гърция гледа много сериозно към евентуалната покупка на F-35 и е възможно това да стане факт доста по-скоро, отколкото се очакваше до скоро. Това пише Forecast International.

Меню