Нови турски постижения при бойните БЛА

501 прочитания

На 22 април 2021 г. турската компания Baykar съобщи за проведени успешни изпитания на най-новия боен БЛА Akıncı (Акънджи) в нейния летателно-изпитателен център в Чорлу. Третият прототип (РТ-3) е изпълнил успешни изпитания на въоръжението и прицелната система.

Изпитаните боеприпаси са планиращите бомби МАМ-С, МАМ-L и най-новата МАМ-Т (с далечина на пуск до 30 km от голяма височина), разработени и произвеждани от турската компания Roketsan, които отбелязват точни попадения. И трите боеприпаса са изпитани в един полет. Изпитателната кампания е протекла от 17 до 22 април, като първите бомби са пуснати на 21 април.

БЛА Akıncı е двудвигателен апарат, с първи полет изпълнен през декември 2019 г. В момента има три прототипа, преминаващи интензивни изпитания.

Разпереността на апарата е 20 m, дължината е 12,2 m, максимална излетна маса е 5500 kg, а максималният полезен товар достига 1350 kg, включително 400 kg във вътрешен отсек и 950 kg на външно окачване. Задвижването на Akıncı е от два турбовитлови двигателя АИ-450Т, производство на украинската компания „Мотор Сич“, всеки с излетна мощност от 450 hp, снабдени с четирилопатни винтове. Продължителността на полета е до 24 часа, а таванът достига 12 190 m.

Въоръжението се окачва на шест точки под крилото и освен планиращите боперипаси с лазерно насочване МАМ-С, МАМ-L и МАМ-Т, бойният товар може да включва по-големите лазерно-управляеми бомби с маса 227 и 445 kg (използващи комплекти за насочване и управление турско производство), както и крилатите ракети турско производство SОМ-А и управляемите ракети Cirit и L-UMTAS. Сензорите включват радар с фазирана активна антенна решетка и оптико-електронна система, производство на турската компания Aselsan.

Според турски източници, серийното производство на Akıncı вече е започнало, като първите доставки за турските въоръжени сили се очакват до края на годината. Серийният вариант ще носи името Akıncı S-1.

Свързани теми

Предишна публикация
Stratolaunch полетя отново
Следваща публикация
TAI скоро ще експортира Hürkuş-C
501 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ предлагат ЗРК Patriot на Турция

Съединените щати предлагат на Турция да купи зенитно-ракетни комплекси Patriot в опит да отклонят страната от плановете ѝ да се сдобие с руския комплекс С-400. Това съобщава Reuters.

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…
Меню