TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

224 прочитания

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това е казал пред CNN Türk генералният директор на компанията Темел Котил.

„Не мога да споделя, коя е държавата, защото договорът още не е подписан, но споразумението е сигурно и ще бъде сключено скоро”, казва Котил.

Hürkuş-C е въоръжен вариант на турбовитловия учебно-тренировъчен самолет Hürkuş. До момента няма полетял такъв вариант, а като технологични демонстратори се използват прототипите на чисто учебната версия.

През 2017 г. се появи информация, че турските въоръжени сили са поръчали 12 такива машини, но четири години по-късно, все още няма никакво видимо движение по тази сделка.

Всички версии на Hürkuş се задвижват от произвежданите в Канада двигатели Pratt & Whitney Canada PT6A-68. Страната, обаче наскоро оръжейно ембарго на Турция, заради участието ѝ във войната за Нагорни Карабах. САЩ също правят спънки за експорта на турско въоръжение, в което има американски агрегати или системи. В Hürkuş има американски елементи.

Така, не е ясно дали действително ще може да се реализира експорт на Hürkuş-C, освен ако TAI не направят стъпки за подмяна на ембарговите системи.

Hürkuş-C трябва да има боен товар от 1,5 тона, който може да включва редица турски боеприпаси „въздух – земя”, като например ракетите Umtaş и Cirit или управляемите боеприпаси KGK-SIHA-82. Могат да се носят оръдейни контейнери, НУРС или учебни бомби.

Първият прототип на Hürkuş-C полита през август 2013 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови турски постижения при бойните БЛА
Следваща публикация
Сърбия започна да получава беларуски МиГ-29
224 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI показва новите си вертолетни проекти

Turkish Aerospace Industries (TAI) демонстрира новите си вертолетни проекти в рамките на отбранителното изложение IDEF, което се провежда в Истанбул. Това съобщава Flightglobal.

Филипините ще получат T129

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това…

Малайзия търси лек боен самолет

Малайзия планира да стартира конкурс за придобиването на лек боен самолет, който също така да бъде използван и в качеството му на учебно-тренировъчна машина за напреднало и преходно изтребително обучение. Това е съобщил генерал Афенди Буан, командващ Кралските малайзийски ВВС, цитиран от AIN.

Paramount Group стартира серийното производство на AHRLAC

Южноафриканската компания Paramount Group обяви, че стартира серийното производство на лекия разузнавателно-ударен самолет Mwari, който е известен още с абривиетурата AHRLAC (Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft).

Меню