TAI скоро ще експортира Hürkuş-C

227 прочитания

TAI (Turkish Aerospace Industries) скоро ще подпише експортен договор за въоръжения турбовитлов самолет Hürkuş-C. Това е казал пред CNN Türk генералният директор на компанията Темел Котил.

„Не мога да споделя, коя е държавата, защото договорът още не е подписан, но споразумението е сигурно и ще бъде сключено скоро”, казва Котил.

Hürkuş-C е въоръжен вариант на турбовитловия учебно-тренировъчен самолет Hürkuş. До момента няма полетял такъв вариант, а като технологични демонстратори се използват прототипите на чисто учебната версия.

През 2017 г. се появи информация, че турските въоръжени сили са поръчали 12 такива машини, но четири години по-късно, все още няма никакво видимо движение по тази сделка.

Всички версии на Hürkuş се задвижват от произвежданите в Канада двигатели Pratt & Whitney Canada PT6A-68. Страната, обаче наскоро оръжейно ембарго на Турция, заради участието ѝ във войната за Нагорни Карабах. САЩ също правят спънки за експорта на турско въоръжение, в което има американски агрегати или системи. В Hürkuş има американски елементи.

Така, не е ясно дали действително ще може да се реализира експорт на Hürkuş-C, освен ако TAI не направят стъпки за подмяна на ембарговите системи.

Hürkuş-C трябва да има боен товар от 1,5 тона, който може да включва редица турски боеприпаси „въздух – земя”, като например ракетите Umtaş и Cirit или управляемите боеприпаси KGK-SIHA-82. Могат да се носят оръдейни контейнери, НУРС или учебни бомби.

Първият прототип на Hürkuş-C полита през август 2013 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Нови турски постижения при бойните БЛА
Следваща публикация
Сърбия започна да получава беларуски МиГ-29
227 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35

Турция няма намерение да се отказва от покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, нито от покупката на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от местни медии.

Нигерия получава 12 Super Tucano

Sierra Nevada получи поръчка от Пентагона за построяването на 12 леки ударни турбовитлови самолети A-29 Super Tucano за нигерийските ВВС.

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

САЩ спряха доставянето на оборудване за турските F-35

САЩ са прекратили доставката на оборудване за турските F-35. Това е първата по-конкретна стъпка за тоталното блокиране на доставките на самолета. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Меню