Stratolaunch полетя отново

170 прочитания

Гигантският самолет Stratolaunch изпълни своя втори полет, което се случва повече от две години след неговия дебютен полет. Машината полетя отново вчера, 29 април 2021 г.

Машината се издигна във въздуха от летището в Мохаве, Калифорния в 07,28 часа местно време. Полетът е продължил три часа и 14 минути, след което самолетът се е приземил отново на същото летище. В рамките на полетът е била достигната височина от 4300 m и скорост от 320 km/h.

От едноименната компания, която експлоатира машината, са заявили, че летенето е преминало абсолютно нормално и са били тествани различни режими, както и работата на различните системи.

Дебютният полет на Stratolaunch стана факт на 13 април 2019 г.

Stratolaunch е създаден от компанията Scaled Composites и има официален индекс M351 и неофициално название Roc (Рух – митологична птица в близкоизточната митология, която е достатъчно силна да вдигне слон).

Разпереността на Stratolaunch e 117 метра, което го прави самолетът с най-голям размах на крилото в историята на авиацията. Максималната му излетна маса е 590 тона, а максималният товар, който може да вдигне е с маса от 250 тона.

Самолетът се задвижва от шест реактивни двигателя Pratt & Whitney PW4056, които са взети директно от Boeing 747-400. Доста други системи, включително и авиониката и оборудването на пилотската кабина, са заимствани от този модел, с цел намаляване на разходите.

Машината е изработена основно от композитни материали и има два фюзелажа. Екипажът е разположен в десния, а в левия няма отсек за екипаж и дори не е херметизиран. Между двата корпуса и под крилото е мястото, където се разполага товара.

Оригиналната идея на гигантския самолет бе да служи, като платформа за изстрелване на ракети-носители към космоса. Проектът бе стартиран през 2011 г. от вече покойния съосновател на Microsoft Пол Алън. Първоначално в него участваше и SpaceX, които трябваше да доставят специална ракета, предназначена за използване от самолета, но през 2012 г. компанията на Илон Мъск се оттегли.

След това компанията се насочи към Orbital ATK за приспособяване на малката ракета-носител с въздушен старт Pegasus XL за използване от самолета. През лятото на 2018 г. Stratolaunch обяви амбициозните си планове за създаване на ракета-носител специално предназначена за едноименния самолет, както и за създаване на совалка за многократно използване, която може да превозва и хора.

През октомври 2018 г. почина Пол Алън и облаците около проекта започнаха да се сгъстяват. Още през януари 2019 г. бе обявено, че компанията се отказва от плановете си за собствени ракети и совалки. През май същата година, компанията Stratolaunch фактически прекрати дейността си и започна да си търси нови собственици.

В края на 2019 г. стана ясно, че Cerberus Capital Management е придобила компанията. През 2020 г. Stratolaunch възстанови дейността си, но стана ясно, че променя фокуса си. Вместо извеждане на товари на орбита, сега Stratolaunch трябва да се използва за изстрелване на изследователски хиперзвукови апарати. Малко по-късно бе обявено, че компанията ще създаде Talon-A – автономен хиперзвуков апарат за многократно използване, който да се използва за технологичен демонстратор за различни експерименти на Пентагона.

Talon-A

Talon-A ще бъде ускоряван от течногоривна ракета, след което ще може да лети около минута на хиперзвукови скорости, преди да планира за кацане. Апаратът ще е дълъг 8,5 m и има размах на крилото от 4,3 m. Първият полет на Stratolaunch с Talon-A се очаква догодина.

Свързани теми

Предишна публикация
Финландия получи финалните оферти за замяна на F/A-18
Следваща публикация
Нови турски постижения при бойните БЛА
170 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ту-22М3 ще бъде тестван с ракетата „Кинжал”

Руският свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 ще бъде тестван с новия хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” и след това ракетата ще бъде интегрирана в типа. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Показаха първия Ту-22М3М

Първият дълбоко модернизиран бомбардировач Ту-22М3 бе тържествено показан вчера, 16 август 2018 г., на церемония в Казанския авиационен завод.

Гигантът Stratolaunch започна да рулира

Гигантският шестдвигателен самолет Stratolaunch е извършил първите си нискоскоростни рулирания по пистата на летището в Мохаве, Калифорния. Това е станало през миналата седмица, но компанията производител Scaled Composites съобщава за събитието сега.

Ракетата „Кинжал” е изпълнила 12 успешни теста

Новият руски хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” е била изстрелвана тестово 12 пъти от изтребител МиГ-31К. Това съобщава американската телевизия CNBC, цитирайки източници в американските разузнавателни служби.

Меню