Борисов твърди, че президентът иска да актуализира бюджета за да купи Gripen

555 прочитания

Министър-председателят в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че президентът Румен Радев иска актуализация на държавния бюджет, за да може да купи изтребители Gripen. Това стана на брифинг за медиите, провел се днес, 3 май 2021 г.

„Те само смях предизвикват. Толкова, виждате, ги е страх. Толкова са безпардонни, уплашени и в хаоса не знаят какво правят. Единственото, за което не мислят, е управлението. Даже, накрая стигна, кандидат-президента да ми каже, ми нека ми актуализирате бюджета, да ми оставите, да имам да си купувам пак грипени или к’вот си искам. Ма, вкарай си 20 души, направи си правителство утре с БСП, твойта партия, и си свърши цялата работа. Какво… Оставете Борисов, аз даже депутат не съм”, заяви Борисов.

Припомняме, че на 28 април 2021 г. президентът Радев призова правителството в оставка да внесе в Народното събрание предложение за актуализация на бюджета. Тогава той изтъкна, че уязвимите слоеве на обществото и бизнеса имат нужда от подкрепа, която няма как да стане с настоящия бюджет. Конституцията не дава на Парламента възможност сам да инициира актуализации на държавния бюджет.

ГЕРБ проведоха брифинг днес сутринта, на който премиерът в оставка и лидер на партията, се отдаде на традиционните си всеобхватни монолози. Струва си да се посочи, обаче, как реалността кореспондира с думите на Борисов в частта му за купуването на изтребители Gripen.

Според действащият в момента Закон за отбраната и въоръжените сили (по-точно, член 16, точка 7а), Народното събрание приема с решение програма и/или проекти за инвестиционни разходи за придобиване и/или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за нуждите на въоръжените сили, когато стойността на всеки от проектите надвишава 100 млн. лв. Въпросните програми или проекти идват в НС по предложение и след гласуване в Министерски съвет (член 22, алинея 2, точка 11а).

Пътят на въпросният проект за инвестиционен разход до Министерски съвет, минава през писането му и утвърждаването му на ниво Министерство на отбраната (там се минава през няколко нива, включително Съвет по отбраната и подпис от военния министър).

Така, най-просто казано, дори и да има пари в бюджета (дали заради актуализацията му или друго) е невъзможно собственоръчно президентът да купува нов изтребител, като подобна програма минава през много нива на одобрение. Не е за пренебрегване и факта, че в близките дни ще бъде разпуснато 45-тото Народно събрание и парламент няма да има поне до края на юли.

И не само това. Инвестиционният проект е половината работа при подобна сделка. Нужно е подписването на договор, като ако се спазва процедурата при предишната сделка за нов изтребител, той ще е междуправителствен. А това минава и през решение на Министерски съвет, с което се оторизира военният министър да го подпише и през неговата ратификация от Народното събрание (според действащия Закон за международните договори).

Освен това, подобен ход ще иска отмяна на сега действащия инвестиционен проект, който предвижда покупка на 8 + 8 многоцелеви изтребителя от един тип, като през юли 2019 г. бе сключен договор за първите осем F-16 Block 70, а през миналата есен МО получи предварителна информация за покупката на следващите осем машини. Което отново е работа на Народното събрание.

Така, думите на Борисов трудно кореспондират с действителността.

Изказването на премиера в оставка може да се чуе малко преди 31-вата минута от записа:

Свързани теми

Предишна публикация
Военната ни авиация се готви за демонстрации на 6 май
Следваща публикация
Възстановява се подготовката за бомбопускане от Ми-24
555 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Соломон Паси твърди, че атаките срещу Каракачанов целят провал на покупката на F-16

Бившият външен министър и настоящ президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че атаките срещу военния министър Красимир Каракачанов целят провал на покупката на изтребителите F-16. Това написа той в профила си в социалната мрежа Twitter.

Швеция е надежден партньор в отбраната

Разговаряхме с подполковник Торбьорн Ериксон, аташе по отбраната на Швеция в България – пилот-изтребител от шведските ВВС с над 2000 часа на самолети Viggen, Gripen и други типове, за съвременната шведска отбранителна доктрина, поддръжката на Gripen в случай на международен конфликт и други теми касаещи българския избор на нов изтребител.

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

МС не разгледа проекта за нов изтребител

Министерски съвет не разгледа, на заседанието си от днес, 9 май 2018 г., инвестиционния проект за покупка на нов боен самолет за ВВС. Според министъра на отбраната Красимир Каракачанов, това е станало заради отсъствието на финансовия министър.

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Президентът Радев: Има разминаване с първоначално заложеното и това, което ще се подпише за F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има сериозно разминаване между това, което е заложено в първоначалния проект за нов изтребител и това, което ще се подпише в момента, като Радев посочи, че орязването на проекта го обезсмисля. Това каза той днес, 10 юли 2019 г., пред репортери.

Меню