Египет купува още 30 броя Rafale

301 прочитания

Египет е сключил договор за покупка на още 30 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Новината бе съобщена от официални източници днес, 4 май 2021 г.

Информацията, че Франция и Египет са се договорили за допълнителни 30 самолета Rafale се появи първи вчера на френския разследващ сайт Disclose. Изданието съобщи, че на 26 април е бил подписан договор на стойност €3,75 млрд. за изтребителите и още един на стойност €200 млн. за въоръжение от компанията MBDA.

Днес информацията бе потвърдена последователно от МО на Египет, МО на Франция и производителя Dassault.

Изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие е отбелязал, че допълнителният договор показва, че Египет е изключително доволна от изтребителите Rafale и начина по който е бил реализиран първия договор.

Засега не се дават други детайли по сделката, като например сроковете на доставка.

Така Египет ще се превърне във втория по големина оператор на Rafale в света, след Франция. През февруари 2015 г. Египет подписа договор за 16 двуместни изтребители Rafale DМ и осем едноместни Rafale ЕМ на общата стойност от €3,5 млрд. Доставките започнаха още през юли 2015 г., а индикации, че Египет най-вероятно ще договори още Rafale има от 2016 – 2017 г.

Франция прие на въоръжение Rafale през май 2001 г., но Dassault дълго време не успяваше да реализира експортна поръчка, като основно се трупаха шумни провали. През февруари 2015 г. Египет подписа първата експортна сделка. През април същата година Катар сключи договор за 24 самолета, плюс опция за още 12. Опцията бе реализирана през декември 2017 г.

През януари 2012 г. Rafale формално спечели индийския конкурс MMRCA за 126 машини, но Франция и Индия не успяха да се договорят за лицензното производство и през септември 2016 г. Индия подписа договор за 36 изтребителя, които ще се произвеждат във Франция.

Последният, засега, клиент на Rafale е Гърция. През януари 2021 г. страната купи 18 бройки, като 12 от тях са употребявани от наличностите на френските ВВС.

Dassault и френското правителство в момента участват в конкурсите във Финландия, Хърватия и Швейцария. Има индикации, че Гърция вероятно скоро ще подпише за още Rafale. Водят се и разговори с Индонезия и Малайзия.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия получи първия си нов C-295MW
Следваща публикация
Финландия получи финалните оферти за замяна на F/A-18
301 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab с остра позиция по развитието на българската изтребителна програма

Шведската отбранителна компания Saab излезе със сравнително остра позиция по развитието на програмата за покупка на нов изтребител и различните твърдения, които са тиражират в медиите.

Беларус чака първите си Су-30СМ през 2019 г.

Първите многоцелеви изтребители Су-30СМ ще бъдат доставени на Беларус през 2019 г. Това е заявил министърът на отбраната на страната Андрей Равков, цитиран от ТАСС.

Премиерът Борисов похвали министрите си за сделката за F-16

Министър-председателят Бойко Борисов похвали министрите си за сделката за покупката на F-16 и не пропусна да се самопохвали с поздравите, които получи от Държавния департамент на САЩ. Това стана днес, 31 юли 2019 г., преди редовното заседание на Министерски съвет.

Меню