Военната ни авиация се готви за демонстрации на 6 май

344 прочитания

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Това съобщиха от МО.

Демонстрациите на способности с авиационна техника в небето над София ще започнат в 10,15 часа с полет на вертолет AS 532AL Cougar с националния флаг. Екипажи от авиобазa Крумово от състава на ВВС и авиобаза „Чайка“ от състава на ВМС ще зарадват любителите на авиацията с изпълнение на полети с вертолети Cougar, Ми-24, ескортиран от два Bell 206 и по един AS 565MB Panther и AS 365N3+ Dauphin. След тях в различни формации ще прелетят самолети по един PC-12 и L-410, два C-27J Spartan, и тройки L-39ZA, Су-25К/УБК и МиГ-29.

Днес, 5 май 2021 г., бе проведена генералната репетиция за прелитането над София.

Вертолетите и транспортните самолети летят от авиобаза Враждебна, а бойната и учебна авиация са базирани на Граф Игнатиево. В 10,45 часа военните самолети ще прелетят над авиобаза Граф Игнатиево, където ще има кратка въздушна демонстрация предавана по БНТ.

В 11,05 часа ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“ и Флотилия бойни и спомагателни кораби. На Морската гара във Варна ще бъдат наблюдавани десант на тактически екипи по въздух и вода, рейдови действия по брегови обект и бърза евакуация на тактически екипи по въздух и по вода.

Снимки: Александър Младенов и Дамян Костов

Свързани теми

Предишна публикация
Генерал Петров: Стремим се към световните стандарти
Следваща публикация
Борисов твърди, че президентът иска да актуализира бюджета за да купи Gripen
344 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Меню