Николай Ненчев бе окончателно оправдан за поддръжката на МиГ-29

202 прочитания

Бившият военен министър Николай Ненчев е оправдан окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) за неизпълнението на договорите за ремонта на руските МиГ-29. Решението на ВКС е от днес, 10 май 2021 г., и така той остави в сила постановеното от Софийския апелативен съд.

Мотивите на решението не са публични, тъй като делото е с гриф за сигурност, уточняват от ВКС.

На 16 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Ненчев, който по онова време все още беше военен министър в кабинета „Борисов 2”.

Според прокуратурата през 2015 г. Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. От държавното обвинение съобщиха, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и РСК „МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на два двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на два двигатели РД-33 и един брой кутия за самолетен агрегат КСА -2 за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666 лв.)

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в РСК „МиГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

В периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март 2016 г. Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на България.

От престъплението са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, твърдяха от прокуратурата.

С първоинстанционната присъда подсъдимият Ненчев е признат за невиновен и е оправдан по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по служба. В мотивите по оправдателната присъда, обаче до голяма степен се потвърждава, че състоянието на изтребителната авиация в периода, когато Ненчев е бил министър, е било изключително тежко.

Формулировката на съда беше, че решението да не се ремонтира МиГ-29 чрез Русия е било плод на политическо решение за външната политика на България, което не подлежи на съдебни решения. Прокуратурата обжалва присъдата на втора инстанция, където бившият министър също бе оправдан. Настоящето решение на ВКС е окончателно.

Свързани теми

Предишна публикация
Даниел Митов: Каква е ролята на служебния премиер в решението да не се купуват F-16?
Следваща публикация
Динамичен показ във Варна
202 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Малайзия подписа за 18 броя FA-50

Малайзия подписа договор за покупката на 18 леки бойни самолета FA-50. Споразумението бе разписано с…

Авиокаст: Епизоди 18, 19 и 20

Както може да чуете в последните три епизода на „Авиокаст“? В Епизод 18 говорим за…

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Меню