Иракските F-16 отново остават без поддръжка

548 прочитания

Иракският флот от изтребители F-16 отново остава без поддръжка от страна на производителя Lockheed Martin. Причината е влошената среда за сигурност в близкоизточната страна, съобщават от The New York Times.

Вестникът цитира изказване на Джоузеф ЛаМарка, вицепрезидент по комуникациите на Lockheed Martin, който казва, че компанията е извела служителите си от иракската авиобаза, където се разполагат изтребителите F-16. Това е направено в координация с американското правителство и предвид безопасността на служителите.

Ирак базира своите многоцелеви изтребители F-16 на летището Балад, което се намира на около 60 km северно от столицата Багдад.

The New York Times цитира неназован служител в иракското МО, който е съобщил, че Lockheed Martin са изтеглили общо 70 свои служители от Балад. 50 са заминали директно за САЩ, докато останалите 20 са се преместили в Ербил в Северен Ирак, който е под контрол на автономните кюрдски власти. Той е посочил, че основният проблем са били непрестанните ракетни атаки по базата, които се извършват от шиитски милиции.

„Помолихме компанията да не бърза с решението си, но те ни казаха, че напускат за два – три месеца, и ще се върнат, ако охраняваме базата достатъчно добре”, казва още иракския източник.

Цялата техническа поддръжка на иракските F-16 се крепи на контрактори, които се предоставят по линия на правителството на САЩ и производителя Lockheed Martin.

За проблемът говори и иракския премиер Мустафа ал-Кадими, който в скорошно телевизионно интервю признава, че иракските ВВС не могат да поддържат самостоятелно своите F-16.

Новината идва на фона на доклад на Инспектората към Конгреса на САЩ за напредъка в рамките на операция Inherent Resolve (наименованието, което Пентагона полза за операциите срещу Ислямска държава). В доклада, който бе публикуван на 4 май 2021 г., пише, че за първото тримесечие на 2021 г. иракските F-16 са извършили едва 299 полета, от които 295 за обучение и едва четири за удари по цели на Ислямска държава.

Ирак купи 36 броя F-16IQ (опростен вариант на F-16C/D Block 52) през 2011 г. Машините трябваше да започнат да идват в страната в средата на 2014 г., но тежките боеве срещу Ислямска държава забавиха това. Междувременно, два самолета бяха загубени при катастрофи по време на обучението в САЩ. 34-те изтребителя бяха доставени в Ирак между юли 2015 и ноември 2017 г.

Вече веднъж частните контрактори бяха изтеглени от Ирак в началото на 2020 г., когато отношенията между САЩ и Иран се изостриха след убийството на иранския генерал Касем Солеймани на иракска територия. Контракторите се върнаха в края на септември, а междувременно иракските F-16 практически прекратиха операциите си.

Така или иначе, иракските ВВС не могат да разчитат на голям процент изправна техника. В началото на годината, в рамките на въздушен парад, бяха вдигнати едновременно 23 изтребителя, но това е било по-скоро показуха, отколкото реалното състояние на F-16 в близкоизточната страната.

The New York Times пише, че изправните F-16 не са много и вероятно ще станат още по-малко в близките месеци.

В края на 2020 г. иракската онлайн медия Iraq Oil Report публикува разследване, според което иракските пилоти летят много малко, което практически ги прави неквалифицирани да летят на F-16. За да не бъдат спирани от полети, летците фалшифицират летателните си книжки. Изданието съобщи, че в базата в Балад се вихри корупция, заради която има липса на гориво, включително и керосин. Горивото се препродава на черния пазар, а базата е била сериозно инфилтрирана от про-ирански милиции.

Свързани теми

Предишна публикация
Швеция купува Grob G120TP
Следваща публикация
Чехия получи първия си нов C-295MW
548 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Меню