Швеция купува Grob G120TP

230 прочитания

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за отбранителна аквазиция FMV към шведското МО.

Турбовитловите Grob G120TP ще бъдат използвани за основния етап на обучение на летателния състав в шведските ВВС. В тази роля те ще заменят сега използваните реактивни Saab 105 (с означение в Швеция Sk 60).

В официалното съобщение на FMV не се споменава стойността на сделката, нито броя самолети, който се поръчват. В местните медии, обаче командирът на шведските ВВС генерал-майор Карл-Йохан Едстрьом е заявил, че като първи етап се купуват седем самолета, плюс наземно оборудване и тренажори.

Първите машини, които ще са известни, като Sk 40 на шведска служба, се чакат след малко повече от година, а през лятото на 2024 г. машините вече трябва да се използват за реално летателно обучение.

През април 2020 г. Швеция стартира процес по избор на нов учебно-тренировъчен самолет за основно (базово) обучение. Техническите спецификации включваха изискване за максимална скорост не по-ниска от 200 kt (370 km/h) на морското равнище и 220kt (407 km/h) на височина 10 000 ft (3048 m), а максималното претоварване да е в диапазона +6/-3g.

Процесът, обаче бе спрян през септември същата година с обяснението, че няма подадена оферта, която да отговаря на изискванията. Явно сега Швеция е минала на директно преговаряне с компанията Grob.

В последните години Grob G120TP е все по-популярен и се използва за военно обучение от Аржентина, Етиопия, Индонезия, Йордания, Мексико, Мианмар и Великобритания.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай е приел на въоръжение J-10 с китайски двигател
Следваща публикация
Иракските F-16 отново остават без поддръжка
230 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

„Йотов и син” с украински партньори искат да поемат изцяло поддръжката на L-39

Българската компания, занимаваща се с експорт на въоръжение и предоставяне на отбранителни услуги, „Йотов и син България” ООД, в сътрудничество с украински компании и научни организации, даде заявка за пълно поемане на техническата поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA.

МО иска да ремонтира два L-39

Министерство на отбраната стартира вчера, 18 февруари 2019 г., обществена поръчка за ремонт на два реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA. Очакваната стойност на поръчката е малко над 8,33 млн. лева без ДДС.

Второкурсниците в Долна Митрополия завършиха семестриално

Семестриален изпит по летателна подготовка с курсантите – летци 2-ри курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” се проведе във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски”. Това съобщиха от базата.

Меню