Китай е приел на въоръжение J-10 с китайски двигател

490 прочитания

След повече от 15 години серийно производство, китайския многоцелев изтребител J-10 най-накрая е бил приет на въоръжение във вариант задвижван от китайския реактивен двигател WS-10. Това става ясно от снимка публикувана от държавното китайско радио.

На снимката (горе), която показва момент от учение с бойни стрелби, с вижда J-10C с реактивен двигател WS-10B. Двигателят видимо и лесно се отличава от използваните до момента руски мотори АЛ-31ФН. Изтребителят на фотографията е от строева ескадрила на китайските ВВС, което е първото доказателство, че тези машини са приети на въоръжение.

Предполага се, че самолетът е част от учебна авиобаза разположена около Цанджоу, която се занимава с приучаването на нови пилоти на J-10.

Серийното производство на J-10 стартира през 2004 г. Първоначално самолетът се задвижва от руския АЛ-31ФН. Базовата версия J-10A е заменена от подобрената J-10B, която има АЛ-31ФН серия 3, при който има малко по-голяма тяга. Още по-подобрения J-10C използва същия двигател, но още през 2019 г. започнаха да се забелязват серийни изтребители с китайския WS-10B, които преминават изпитания.

Иначе, тестовете на J-10 с WS-10B, който Китай развиват вече почти две десетилетия, вървят още от 2011 г. Междувременно, двигателят задвижва няколко китайски версии на Су-27/30, като J-11 и J-16.

До момента са произведени около 400 броя J-10, които са на въоръжение в китайските ВВС и флотската авиация на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания купува 14 нови Chinook
Следваща публикация
Швеция купува Grob G120TP
490 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Япония се подготвя да поръча още 100 F-35

Япония се подготвя да поръча още 100 броя F-35. Това съобщава местната информационна агенция Nikkei, позовавайки се на собствени източници.

Меню