Китай е приел на въоръжение J-10 с китайски двигател

485 прочитания

След повече от 15 години серийно производство, китайския многоцелев изтребител J-10 най-накрая е бил приет на въоръжение във вариант задвижван от китайския реактивен двигател WS-10. Това става ясно от снимка публикувана от държавното китайско радио.

На снимката (горе), която показва момент от учение с бойни стрелби, с вижда J-10C с реактивен двигател WS-10B. Двигателят видимо и лесно се отличава от използваните до момента руски мотори АЛ-31ФН. Изтребителят на фотографията е от строева ескадрила на китайските ВВС, което е първото доказателство, че тези машини са приети на въоръжение.

Предполага се, че самолетът е част от учебна авиобаза разположена около Цанджоу, която се занимава с приучаването на нови пилоти на J-10.

Серийното производство на J-10 стартира през 2004 г. Първоначално самолетът се задвижва от руския АЛ-31ФН. Базовата версия J-10A е заменена от подобрената J-10B, която има АЛ-31ФН серия 3, при който има малко по-голяма тяга. Още по-подобрения J-10C използва същия двигател, но още през 2019 г. започнаха да се забелязват серийни изтребители с китайския WS-10B, които преминават изпитания.

Иначе, тестовете на J-10 с WS-10B, който Китай развиват вече почти две десетилетия, вървят още от 2011 г. Междувременно, двигателят задвижва няколко китайски версии на Су-27/30, като J-11 и J-16.

До момента са произведени около 400 броя J-10, които са на въоръжение в китайските ВВС и флотската авиация на страната.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания купува 14 нови Chinook
Следваща публикация
Швеция купува Grob G120TP
485 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция ще получи своите модернизирани F-16 след 2022 г.

Гърция ще започне да получава своите модернизирани изтребители F-16 след 2022 г. Това става ясно от думите на Денис Плесас, вицепрезидент на Lockheed Martin за бизнес развитие в Европа, цитиран от гръцки медии.

Генерал Стойков: Имам усещането, че много хора работят за приземяването на ВВС

Командирът на ВВС на Република България генерал-майор Цанко Стойков дава интервю за Габриела Наплатанова, излъчено в ефира на bTV. В интервюто командирът на военната ни авиация говори за сегашното ѝ положение, изборът на нов изтребител и перспективите пред войските.

Германия ще замества Tornado с Eurofighter

Германското правителство смята да замени сега използваните изтребители-бомбардировачи Tornado с многоцелеви изтребители Eurofighter. Това е заявило германското МО в отговор на парламентарен въпрос, цитиран от Reuters.

Меню