Българин пое управлението на натовския авиационна програма за подготовка на авиация за специални операции

1K прочитания

Полковник Пейо Дончев от състава на българските ВВС е поел поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre). Това съобщават от НАТО.

Церемонията се е състояла на 5 май 2021 г. в Хърватия, където е разположен центъра за подготовка в рамките на програмата. Полковник Дончев е поел управлението от хърватския полковник Деан Кранчец. Неговият мандат ще е две години.

Полковник Дончев е изразил благодарност за гласуваното му доверие и е заявил, че ще продължи да работи за целите на програмата – програмата да изразява реално международното сътрудничество, в чийто рамки се обменя опит и знания. И да се следват зададените процедури и стандарти от НАТО.

В програмата влизат четири източноевропейски страни – България, Словения, Унгария и Хърватия. Тя бе създадена през декември 2019 г., като основната ѝ цел е да се улеснява обмяната на опит между отделните страни при изпълнение на авиационни задачи в интерес на на силите за специални операции. В момента се работи основно на теоретична база, а през 2021 г. ще има и съвместни учебни полети.

Полковник Пейо Дончев е пилот на Су-25, бил е началник-щаб на авиобаза Безмер и началник на отдели в командването на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 9
Следваща публикация
Даниел Митов: Каква е ролята на служебния премиер в решението да не се купуват F-16?
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Меню