Българин пое управлението на натовския авиационна програма за подготовка на авиация за специални операции

1K прочитания

Полковник Пейо Дончев от състава на българските ВВС е поел поста президент на изпълнителния борд на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции (Multinational Special Aviation Programme Training Centre). Това съобщават от НАТО.

Церемонията се е състояла на 5 май 2021 г. в Хърватия, където е разположен центъра за подготовка в рамките на програмата. Полковник Дончев е поел управлението от хърватския полковник Деан Кранчец. Неговият мандат ще е две години.

Полковник Дончев е изразил благодарност за гласуваното му доверие и е заявил, че ще продължи да работи за целите на програмата – програмата да изразява реално международното сътрудничество, в чийто рамки се обменя опит и знания. И да се следват зададените процедури и стандарти от НАТО.

В програмата влизат четири източноевропейски страни – България, Словения, Унгария и Хърватия. Тя бе създадена през декември 2019 г., като основната ѝ цел е да се улеснява обмяната на опит между отделните страни при изпълнение на авиационни задачи в интерес на на силите за специални операции. В момента се работи основно на теоретична база, а през 2021 г. ще има и съвместни учебни полети.

Полковник Пейо Дончев е пилот на Су-25, бил е началник-щаб на авиобаза Безмер и началник на отдели в командването на ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 9
Следваща публикация
Даниел Митов: Каква е ролята на служебния премиер в решението да не се купуват F-16?
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов защити в НС покупката на леки учебни самолети за ВВС, но обяви че се водят проверки

„По отношение на това каква техника ни е необходима, се доверявам повече на военната експертиза от ВВС. Ако се установи, че има волни или неволни нарушения, поръчката ще бъде прекратена”, това отговори днес, 9 март 2018 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

Провали се поръчка за поддръжката на Bell 206

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт и инспекции на агрегати, блокове и възли на вертолети Bell 206B-3, които са на въоръжение в българските ВВС, се провали. Тя е била прекратена със заповед на военният министър от 2 май 2018 г.

Вторият живот за МиГ-29 в България – част 1

Александър МЛАДЕНОВ описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г. като част от въвеждането и налагането на новия модел на бойна подготовка в изтребителната авиация.

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Меню