Милиардер и филмов екип ще летят със Союз през тази година

318 прочитания

Японският милиардер Юсаку Маезава ще изпълни полет с руския космически кораб Союз до Международната космическа станция (МКС) през този декември, а през октомври до станцията ще полети актриса и режисьор, които ще заснемат сцени за предстоящ руски филм. Това стана ясно днес, 13 май 2021 г.

Новините бяха съобщени от руската космическа агенция Роскосмос.

На 5 октомври 2021 г. към МКС ще излети снимачен екип, който ще заснеме сцени за художествен филм с работното заглавие „Вызов” (Предизвикателство). Екипът ще се състои от актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шапенко. Корабът Союз МС-19 ще се командва от професионалния космонавт Антон Шкаплеров, който има четири полета в космоса.

Юлия Пересилд

Клим Шапенко

Като дублиращ екипаж бяха обявени актрисата Алена Мордовина и операторът Алексей Дудин. Четиримата непрофесионални космонавти вече са преминали през медицински тестове и са сметнати за годни за полет на орбита.

По проектът „Вызов” се работи от близо една година, като амбицията е това да е първият художествен филм със сцени снимани на орбита. Филмът е съвместна продукция между руската държавна телевизия и Роскосмос. Той е част от по-обща програма за популяризиране на космоса в Русия.

Снимачният екип ще остане на орбита само няколко дни и ще се върне на земята на 17 октомври с кораба Союз МС-18, който в момента е скачен с МКС. Космонавтът Шкаплеров ще остане на станцията, а корабът ще се командва от Олег Новицки.

Малко по-късно бе съобщено, че японският милиардер Юсаку Маезава също ще лети до МКС, но това ще се случи с космическия кораб Союз МС-20 през декември 2021 г. Маезава е известен най-вече с това, че се готви за полет до Луната на борда на космическия кораб Starship на SpaceX. Този полет се планира за 2023 г.

Юсаку Маезава

Мисията на Маезава се организира от компанията Space Adventures. Освен него, на борда ще още един турист – японецът Йозо Хирано, който ще бъде видеооператор и професионалният космонавт Александър Мисуркин.

В съобщението на Space Adventures се казва, че японците ще останат на орбита 12 дни и вече са преминали през всички нужни медицински тестове.

„Любопитен съм, какво ли е да си в космоса? Планирам да разбера от първа ръка и да споделя изживяването си в моя канал в Youtube”, e казал Маезава.

През март Маезава стартира кампания за набиране на осем души, които ще полетят с него до Луната на борда на Starship. В нея се включиха малко над 1 млн. човека от целия свят, като процесът на подбор минава през няколко етапа и би трябвало да приключи към края на май.

Space Adventures са известни с това, че между 2001 и 2009 г. организираха полетите на седмина космически туристи. Всички те летяха със Союз до МКС.

Свързани теми

Предишна публикация
Авиокаст: Епизод 9
Следваща публикация
Николай Ненчев бе окончателно оправдан за поддръжката на МиГ-29
318 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Меню