Китайският марсоход се приземи успешно

129 прочитания

Китайският марсоход Zhurong се приземи успешно на марсианската повърхност. Той е част от сондата Tianwen-1, която бе изстреляна към Червената планета на 23 юли 2020 г.

240-килограмовият марсоход Zhurong се приземи в областта „Утопия планиния” около 03,00 часа българско време на 15 май 2021 г. Сондата Tianwen-1 пристигна на марсианска орбита на 10 февруари 2021 г., след което предприе редица маневри за намаляване на височината на орбитата си.

Спускаемият апарат на марсохода е навлязъл успешно в марсианската атмосфера, забавил е скоростта си и се е приземил меко в предварително набелязания район. В момента текат приготовления за задвижване на Zhurong, който трябва да се спусне на марсианската повърхност.

Марсоходът, който има соларно захранване, ще прекара 90-дневната си мисия в изучаване на областта, където се е приземил. Апаратът има шест основни научни инструмента – спектроскоп, който ще изучава марсианската почва, камери за панорамни и мултиспектрални снимки, метеорологична станция, магнитометър и проникващ радар за изследвания на марсианската почва.

Една от основните задачи на Zhurong да търси вода в замръзнал вид под повърхността.

С това мисията на сондата Tianwen-1 може да се определи, като напълно успешна. Тя ще работи на марсианска орбита още около две години.

На илюстрацията е Zhurong във вида, в който ще изследва Марс. До него е спускаемият апарат.

Свързани теми

Предишна публикация
Vergin Galactic изпълни нов успешен космически полет
Следваща публикация
Милиардер и филмов екип ще летят със Союз през тази година
129 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китайската амфибия AG600 започна полети от вода

Китайската летяща амфибия AVIC AG600 е извършила първия си полет с излитане и кацане на вода. Това е станало на 20 октомври 2018 г., съобщава китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

Полетя вторият C919

Вчера, 17 декември 2017 г., първия си полет изпълни вторият прототип на китайския тяснофюзелажен пътнически самолети Comac C919.

Меню