Китайският марсоход се приземи успешно

126 прочитания

Китайският марсоход Zhurong се приземи успешно на марсианската повърхност. Той е част от сондата Tianwen-1, която бе изстреляна към Червената планета на 23 юли 2020 г.

240-килограмовият марсоход Zhurong се приземи в областта „Утопия планиния” около 03,00 часа българско време на 15 май 2021 г. Сондата Tianwen-1 пристигна на марсианска орбита на 10 февруари 2021 г., след което предприе редица маневри за намаляване на височината на орбитата си.

Спускаемият апарат на марсохода е навлязъл успешно в марсианската атмосфера, забавил е скоростта си и се е приземил меко в предварително набелязания район. В момента текат приготовления за задвижване на Zhurong, който трябва да се спусне на марсианската повърхност.

Марсоходът, който има соларно захранване, ще прекара 90-дневната си мисия в изучаване на областта, където се е приземил. Апаратът има шест основни научни инструмента – спектроскоп, който ще изучава марсианската почва, камери за панорамни и мултиспектрални снимки, метеорологична станция, магнитометър и проникващ радар за изследвания на марсианската почва.

Една от основните задачи на Zhurong да търси вода в замръзнал вид под повърхността.

С това мисията на сондата Tianwen-1 може да се определи, като напълно успешна. Тя ще работи на марсианска орбита още около две години.

На илюстрацията е Zhurong във вида, в който ще изследва Марс. До него е спускаемият апарат.

Свързани теми

Предишна публикация
Милиардер и филмов екип ще летят със Союз през тази година
Следваща публикация
Vergin Galactic изпълни нов успешен космически полет
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Китайската амфибия AG600 започна полети от вода

Китайската летяща амфибия AVIC AG600 е извършила първия си полет с излитане и кацане на вода. Това е станало на 20 октомври 2018 г., съобщава китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Все повече авиокомпании спират да летят до Китай

Все повече авиокомпании спират да изпълняват редовните си полети до Китай или поне сериозно намаляват честотата им. Това е в резултат на епидемията от коронавирус, която върлува в азиатската страна.

C919 изпълни втория си полет

Китайският пътнически самолет Comac C919 извърши своя втори полет. Събитието е станало днес, 28 септември 2017 г., от шанхайското летище Пудон. Това съобщава Flightglobal.

Меню