Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

459 прочитания

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал успешно, а машината вероятно ще бъде лесно възстановена. Това съобщава Air Force Times.

Инцидентът е станал около 07,30 часа местно време днес, 18 май 2021 г. при приземяване на летището „МидАмерика”, край Сейнт Луис. Екипажът е обявил аварийна ситуация при приземяването и се е катапултирал.

Двамата пилоти са от състава на ВВС на САЩ и се претърпели леки наранявания, но са добре и без опасност за живота.

От Пентагона са заявили за Air Force Times, че инцидентът е станал с новопроизведен F-15 предназначен за катарските ВВС в рамките на програмата FMS. Причините за инцидента се разследват.

В рамките на програмата FMS, американското правителство е посредник между частните компании и чуждите правителства, като бойната техника първо формално се предава на въоръжените сили на САЩ, които я тестват и след това я предават на клиента.

През декември 2017 г. Катар сключи договор за 36 броя F-15QA, но има индикации, че без много шум, страната е поръчала още 12 броя от същия тип. Първият полет на катарски F-15 стана факт през април 2020 г., а доставките в страната се очакват това лято.

Катарските F-15QA са подвариант на т.нар. Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други.

Покупката на F-15QA е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен американските изтребителя са поръчани и още 36 броя Rafale, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Свързани теми

Предишна публикация
Кюрдски бойци са опитали да нападнат турска авиобаза с дронове
Следваща публикация
Споразумяха се за демонстратора по програмата FCAS
459 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

Карго Boeing 747 излезе от пистата в Халифакс

Товарен Boeing 747-400 на Sky Lease Cargo излезе от пистата на летището в Халифакс, Канада. Машината е практически разрушена, но при инцидента няма пострадали сред екипажа. Това е станало днес, 7 ноември 2018 г.

Показаха пълномащабен макет на KF-X

Пълномащабен макет на бъдещия южнокорейски изтребител KF-X бе демонстриран официално днес, 15 октомври 2019 г., в рамките на отбранителната изложба ADEX.

Катастрофа със Суперджет 100 при аварийно кацане в Москва (обновена)

Пътнически самолет Сухой Суперджет 100 катастрофира днес, 5 май 2019 г., по време на аварийно кацане на московското летище Шереметиево. По последни данни, загинали са 41 души от намиращите се на борда 78. Работи се по версия, че самолетът е поразен от мълния.

Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който бе натоварен с преговорния процес, заяви, че орязването по проекта за покупка на F-16, е плод на преценка на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Това Запрянов каза днес, 11 юли 2019 г., в сутрешния блок на bTV.

Меню