Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

458 прочитания

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал успешно, а машината вероятно ще бъде лесно възстановена. Това съобщава Air Force Times.

Инцидентът е станал около 07,30 часа местно време днес, 18 май 2021 г. при приземяване на летището „МидАмерика”, край Сейнт Луис. Екипажът е обявил аварийна ситуация при приземяването и се е катапултирал.

Двамата пилоти са от състава на ВВС на САЩ и се претърпели леки наранявания, но са добре и без опасност за живота.

От Пентагона са заявили за Air Force Times, че инцидентът е станал с новопроизведен F-15 предназначен за катарските ВВС в рамките на програмата FMS. Причините за инцидента се разследват.

В рамките на програмата FMS, американското правителство е посредник между частните компании и чуждите правителства, като бойната техника първо формално се предава на въоръжените сили на САЩ, които я тестват и след това я предават на клиента.

През декември 2017 г. Катар сключи договор за 36 броя F-15QA, но има индикации, че без много шум, страната е поръчала още 12 броя от същия тип. Първият полет на катарски F-15 стана факт през април 2020 г., а доставките в страната се очакват това лято.

Катарските F-15QA са подвариант на т.нар. Advanced Eagle – дълбоко подобрение на двуместните F-15E, което включва AESA радар, нови и по-големи дисплеи в пилотската кабина, нова система за самозащита и други.

Покупката на F-15QA е част от грандиозните планове на Катар за ударно усилване на военновъздушните сили на страната. Освен американските изтребителя са поръчани и още 36 броя Rafale, както и 24 броя 24 Eurofighter Typhoon.

Свързани теми

Предишна публикация
Кюрдски бойци са опитали да нападнат турска авиобаза с дронове
Следваща публикация
Споразумяха се за демонстратора по програмата FCAS
458 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов планира да раздвижи проекта за нов изтребител през ноември

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов смята до началото на ноември да внесе предложение в Министерски съвет за това как да продължи проекта за придобиване на нов боен самолет за ВВС. Това каза той днес, 19 октомври 2017 г., пред журналисти.

Меню