Споразумяха се за демонстратора по програмата FCAS

341 прочитания

Франция, Германия и Испания постигнаха споразумение за условията, по които ще се създаде демонстратор на бойния самолет от следващо поколение, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.

Новината бе обявена официално от френския министър на отбраната Флоранс Парли този понеделник. Тя каза, че правителствата на трите страни са достигнали до официално споразумение, за това как ще бъде създаден технологичния демонстратор. По-късно новината бе потвърдена от германския и испански военни министри. Това е т.нар. Phase 1B от проекта.

Очаква се официалното споразумение да бъде подписано преди юни, когато германския Бундестаг ще бъде разпуснат заради идващите федерални избори в Германия.

Остава, обаче въпросът с интелектуалната собственост, върху системите и технологиите, които трите страни ще разработят в рамките на новия проект. Тази тема предстои да бъде изяснена допълнително.

Преди година Франция и Германия подписаха споразумение за старт на работата по Phase 1A, която покрива работа за 18 месеца и чиято основна задача е осигуряване на летящ технологичен демонстратор във връзка с бойния самолет, който трябва да се създаде в рамките на FCAS. Междувременно през 2020 г. към FCAS се присъедини и Испания.

Бойният самолет в рамките на програмата FCAS се нарича NGF (New Generation Fighter). Технологичният му демонстратор трябва да полети през 2027 г. Първоначално се смяташе, че демонстраторът ще бъде един, но сега вероятно ще бъдат създадени два. Между 2021 и 2024 г. по този проект ще бъдат похарчени €3,5 млрд., които ще бъдат поделени поравно между трите държави-партньори.

Между 2025 и 2027 г. трябва да бъде отделен нов бюджет, я чийто рамки да се престъпи към строителството и тестването на демонстратора. Това ще е Phase 2.

Phase 1A, 1B и 2 включва и работа по безпилотните апарати, които ще се създадат.

През февруари и март тази година се усети сериозно търкане между Франция и Германия по програмата FCAS. Германската страна искаше да поеме повече работа в рамките на NGF, въпреки, че оригиналното разпределение на работата бе такова, че Франция имаше водеща роля в създаването на бойния самолет, а Германия при създаването на безпилотните апарати.

През април Dassault и Airbus обявиха, че са изчистили всички проблеми помежду си и прехвърлиха топката в полето на политиците.

FCAS е система от системи и се състои от няколко елемента – NGF покрива създаването на боен самолет от следващо поколение. Remote Carrier (RC) e безпилотен апарат, който ще работи в близко сътрудничество с NGF. Combat Cloud (CC) ще е облачна IT услуга, която ще гарантира обмен на данните между елементите на FCAS. Двигателите за NGF ще се разработват от джойнтвенчър между Safran и MTU. Отделно се работи и по ново поколение оръжия за въздушен бой.

FCAS трябва да достигне пълно ниво на бойни способности през 2040 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Чисто нов F-15QA аварира в САЩ
Следваща публикация
Великобритания купува 14 нови Chinook
341 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Швейцария фиксира бюджет за новите си изтребители и планира референдум по темата

Правителството на Швейцария фиксира бюджета за придобиването на нови многоцелеви изтребители на 6 млрд. швейцарски франка (около €5,3 млрд.) и предвиди допитване до швейцарските данъкоплатци по темата.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Меню