България поръча преносими хангари от Saab

1K прочитания

България е поръчала преносими хангари за поддръжка (Deployable Maintenance Facility – DAM) от Saab. Това съобщиха днес, 19 май 2021 г., от шведската компания.

Според съобщението, Saab договорът с България е вече подписан, а хангарите ще бъдат използвани от българските ВВС за да подобрят инфраструктурата си и ще се използват в няколко бази из страната. Те ще допълват наличната инфраструктура за съхраняване на авиационна техника и възможностите за поддръжката ѝ.

Saab съобщава още, че това е втората сделка за DAM в Централна Европа, след продажбата в Унгария. Стойността на сделката и сроковете за доставка не се съобщават.

По неофициална информация, България ще получи три хангара, но договорът не е между МО и Saab, а в в рамките на по-голямата програма за подобряване на инфраструктурата в авиобаза Граф Игнатиево. По тази линия, Saab е подизпълнител на фирма, която има договор с МО.

Един от трите хангара ще бъде използват в рамките на пребазирането на изтребителите МиГ-29 в авиобаза Крумово, докато трае основния ремонт на Граф Игнатиево. Другите два са предназначени за Долна Митрополия и Безмер, тъй като и на двете летища има нужда от модерна инфраструктура за съхраняване на авиационната техника.

Хангарите DAM са с метална конструкция, която улеснява сглобяването, разглобяването и пренасянето им на нови места. Върху металната конструкция се поставя специална тъкан, която защитава от атмосферните условия и осигурява мултриспектрален камуфлаж. Атмосферата в хангарите се контрулира и те лесно се свързват към външни климатици или отоплители. Дължината на всеки хангар е 37 m, ширината му е 20 m., a височината 8 m. Към тях могат да се поставят 20-футови контейнери, в които има оборудване за поддръжка, складове, жилищни помещения и други подобни, но не е известно в каква конфигурация са поръчаните от България DAM.

Швеция предлагаше два DAM в рамките на офертата си за изтребители Gripen C/D от 2018 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Донорска задача за C-27J
Следваща публикация
Почти половината пилотски места във ВВВУ остават незаети след втория предварителен прием
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Отново ще се направи опит за възстановяване на ВВВУ

Министерство на отбраната ще направи нов опит за възстановяването на Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия. Документи за това трябва да се внасят до 2020 г. в Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА). Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от сайта otbrana.com.

ВВС се похвалиха, че са върнали Ан-2 във въздуха

От Военновъздушните сили се похвалиха, че след повече от две години престой на земята, са били възстановени полетите с биплана Ан-2. Това е станало днес, 13 декември 2018 г.

Меню