Кюрдски бойци са опитали да нападнат турска авиобаза с дронове

255 прочитания

Кюрдската работническа партия PKK е направила опит да атакува авиобаза на турските ВВС с дронове. Това е станало днес, 19 май 2021 г.

Атаката е била опитана срещу 8-ма авиобаза в Диарбекир в първите минути след полунощ, местно време. В социалните мрежи се появиха множество клипове на които се чува бучене на малки бутални двигатели, изстрели с малокалибрено оръжие и взривове.

Малко след това, турското МО съобщи, че около 00,30 часа е била опитана атака срещу 8-ма авиобаза от два „малки радиоупраляеми самолета”. Според ведомството, били са взети мерки от командването на базата и така не се е стигнало до жертви и разрушения.

На сутринта турското МВР съобщи, че зад атаката стои Кюрдската работническа партия PKK.

Това е първият опит на PKK да атакува турски военни летища с дронове. На 19 май Турция отбелязва официален празник – Ден на възпоменанието на Ататюрк, което вероятно е и причината атаката да стане точно днес.

Само преди пет дни, от турското МО съобщиха, че са неутрализирали импровизиран дрон на PKK и публикуваха негова снимка (долу).

8-ма авиобаза в Диарбекир разполага с две ескадрили F-16C/D и ескадрила за търсене и спасяване. Те се използват редовно при акции на турските въоръжени сили срещу кюрдските бунтовници на собствена територия и в Северен Ирак.

Използването на малки импровизирани дронове-камикадзе е стана масово в Сирия. Повече по темата може да прочетете тук.

Свързани теми

Предишна публикация
Як-130 катастрофира в Беларус
Следваща публикация
Чисто нов F-15QA аварира в САЩ
255 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Hürkuş-B се разби в Турция

Турбовитлов учебно-тренировъчен самолет TAI Hürkuş-B се разби в Турция. Екипажът се е катапултирал успешно. Това…

Турция и TAI сключиха договор за разработка на щурмови вертолет

Турското Главно управление на отбранителната промишленост SSB е сключило договор с местната авиокосмическа компания TAI за създаване на нов тежък щурмови вертолет. Това е станало вчера, 22 февруари 2019 г.

Министърът на отбраната на САЩ призова Конгреса да не спира доставките на F-35 за Турция

Министърът (секретарят) на отбраната на САЩ Джим Матис призова Конгреса на страната да не спира достъпа на Турция до изтребителите F-35. В противен случай ще се появят проблеми с логистиката, които ще доведат до повишаване на цената и забавяния в доставките.

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

Меню