Хърватия купува употребявани Rafale?

591 прочитания

Хърватия ще купи 12 употребявани многоцелеви изтребителя Rafale в рамките на програмата си за избор на нов боен самолет. Това съобщава днес, 20 май 2021 г., водещият местен вестник Jutarnji list, позовавайки се на собствени източници.

Според изданието, най-старите от машините ще са на 10 години към момента на доставка и всички те ще са от последния стандарт F3R. Стойността на сделката ще е малко под €1 млрд., като в сумата влизат самолетите, обучение и въоръжение. През 2024 г. се очакват първите шест, а на следващата година и вторите шест самолета, ако договорът бъде финализира до края на 2021 г.

През ноември миналата година Хърватия получи последните и най-добри оферти за покупката на нови многоцелеви изтребители. Офертите са за новопроизведени F-16 Block 70 от САЩ, нови Gripen C/D от Швеция, употребявани Rafale от Франция и употребявани F-16 Barak 2020 от Израел. Търсеше се доставка на 12 или осем многоцелеви изтребителя, които да заменят сега наличната ескадрила МиГ-21. Проектобюджета бе около €1 млрд.

На 12 декември 2020 г. бе съобщено, че офертите са оценени от междуведомствена експертна комисия. Планираше се в началото на годината ще бъде взето политическо решение за това, коя оферта е предпочитана, на база въпросните оценки, но това не се случи и решението бе отложено.

Очакванията бяха, че Хърватия ще избере F-16 тласкани от геополитически причини, но високата цена на изтребителя би принудила страната да органични поръчката си до осем броя. В последните месеци, обаче се появиха индикации, че френската оферта е много силна.

Вчера, 19 май, стана ясно, че хърватското правителство ще ускори хода на процедурата. Днес сутринта е бил проведен Съвет по отбрана, на който са присъствали хърватския премиер Андрей Пленкович и президента на страната Зоран Миланович. Според официалното прессъобщение, на съвета е било взето решение за финализиране на процеса в скоро време и за подкрепа на работата и изводите на експертната комисия.

Jutarnji list пише, че официалното обявяване на победителя може да се очаква съвсем скоро, вероятно преди Денят на въоръжените сили на Хърватия, който се чества на 28 май.

Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak 2020, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.

Ако информацията се потвърди, то това ще е поредният успех за Франция и Rafale. В началото на месеца бе обявено, че Египет ще купи още 30 броя Rafale, отвъд вече поръчаните 24 броя. През януари бе подписан договор за 18 броя за Гърция (шест нови и 12 употребявани), като е вероятно да последва и поръчка за още шест. Отделно експортни клиенти на типа са Индия (36 машини) и Катар (36 броя).

Свързани теми

Предишна публикация
Сърбия свали от въоръжение МиГ-21
Следваща публикация
Як-130 катастрофира в Беларус
591 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Dassault и Airbus подканиха Франция и Германия за конкретни договори по FCAS

В обща декларация, ръководителите на Dassault Aviation Ерик Трапие и на Airbus Defense and Space Дирк Хоке, подканиха правителствата на Франция и Германия да подпишат възможно най-скоро нови договори за разработката на бойната система от следващо поколение FCAS (Future Combat Air System).

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Меню