Франция започна тестовете на Rafale F4

326 прочитания

Франция е започнала изпитанията на новия стандарт F4 на многоцелевия изтребител Dassault Rafale. Това съобщи френското МО на 20 май 2021 г.

Първоначалните изпитания са се извършили с експерименталния стандарт F4-1 от авиобазата Истър, Южна Франция между 26 и 29 април. Те са били под контрола на френската дирекция по въоръжението DGA към френското МО. Били са извършени осем задачи с общо 50 самолетоизлитания.

В тях са участвали два Rafale F4-1, които са изпълнявали мисии с реалистични сценарии, заедно с други бойни самолети (Rafale F3R, Mirage 2000 и Alpha Jet) от френските ВВС и ВМС.

Тестовете стартират около две години и половина, след като бе обявено, че се стартира работата по Rafale F4.

Стандартът F4 ще включва подобрения по бордния радар Thales RBE2 (нови режими „въздух-земя”), прицелния контейнер Thales TALIOS и разузнавателен контейнер Reco NG (чрез добавяне на изкуствен интелект, който ще улесни идентификацията на целите). Ще бъде подобрена комуникацията и нашлемните системи Scorpion. Подобрения ще има и по бордната оптико-електронна обзорна система, както и системата за самозащита. Двигателите M88 ще получат нова система за управление.

Изтребителят ще получи два нови пилона за ракети „въздух – въздух” Mica и ще получи 1000-kg управляема бомба от семейството AASM.

Стандартът F4 ще е преходен към новия боен самолет, който ще се създаде в рамките на програмата FCAS.

Очаква се изпитанията на стандарта F4 да приключат към 2023 г., след което той ще може да бъде прилаган на съществуващите и новопроизведените Rafale.

Свързани теми

Предишна публикация
Полша купува Bayraktar TB2
Следваща публикация
Сърбия свали от въоръжение МиГ-21
326 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша възстанови полетите с МиГ-29

След близо четиримесечно прекъсване полските изтребителки МиГ-29 възстановиха полетите си. Това е станало на 5 ноември 2018 г. с полети от 23-та тактическа авиобаза Минск Мазовецки.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Меню