Полша купува Bayraktar TB2

251 прочитания

Полша купува турските безпилотни апарати Bayraktar TB2. Това е съобщил полският министър на отбраната Мариуш Блашчак днес, 22 май 2021 г., по местното радио Polskie Radio 24.

Блашчак е обявил, че страната му ще купи общо четири системи Bayraktar TB2, като всяка от тях включва в себе си шест апарата и система за командване и управление. Към тях ще бъдат купени и противотанкови ракети UMTAS.

Първата система Bayraktar TB2 ще бъде получена в Полша догодина. Министърът е обяснил, че полската индустрия не създава подобни апарати и затова се е стигнало до покупка от чужбина. Той е казал още, че поддръжката на апаратите ще се осъществява в местните държавни военно-ремонтни заводи.

Не е ясно каква е стойността на сделката и дали тя вече действително е подписана или е още на фаза преговори. Полският военен министър фактически обяви, че страната му ще купи турските безпилотни апарати в социалната мрежа Twitter през седмицата.

Блашчак е заявил още, че военното сътрудничество между Полша и Турция ще се засилва, като скоро се очакват турски F-16 в полската авиобаза Малборк. Те ще участват в задачи по „ер полисинг” над Балтийско море.

Полша има програмата Gryf, която включва покупка на 15 системи от въоръжени БЛА от средния клас. Не е ясно, дали с покупката на Bayraktar TB2 Полша запълва необходимостите по тази програма.

Полша става поредният експортен клиент на Bayraktar TB2. Апаратът се е експлоатира или е поръчан от Азербайджан, Мароко, Катар и Украйна. Използван е и в Либия, но не е ясно дали е предоставен на правителството в Триполи или е експлоатиран от турските сили. Има апарати базирани в непризнатата Севернокипърска турска република.

Свързани теми

Предишна публикация
Индонезия няма пари за Rafale
Следваща публикация
Франция започна тестовете на Rafale F4
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI получи над $1 млрд. за работа по TFX

Турската компания TAI е получила 4,8 млрд. турски лири (около $1,16 млрд.) за финансиране на първоначалната фаза на проектиране на проека за изтребител от следващо поколение TF-X. Това съобщава турското издание Daily Sabah.

Полша започва да търси нови изтребители

Инспектората по въоръжението към полското МО е започнал проучване на вариантите за замяна на сега експлоатираните бойни самолети МиГ-29 и Су-22. Проектът за замяна на старите съветски машини е известен като „Harpia”.

Полша купува още четири M-346

Полша подписа договор за доставката на още четири реактивни учебно-тренировъчни самолети за напреднало обучение M-346. Стойността на сделката е €115 млн. и с това полския флот от този тип ще достигне до 12 машини.

Меню