Vergin Galactic изпълни нов успешен космически полет

101 прочитания

Ракетопланът VSS Unity на Virgin Galactic изпълни нов успешен полет в космоса. Това стана на 22 май 2021 г. – повече от две години след последния полет.

Ракетопланът VSS Unity е от типа SpaceShipTwo. На борда му имаше двучленен екипаж – пилотите Си Джей Стурков и Дайв Макей. Апаратът излетя в 08,34 часа местно време от Спейспорт Америка, Ню Мексико носен от самолета WhiteKnightTwo.

Ракетопланът се отдели от самолета-носител в 09,26 часа местно време, малко след което той задейства ракетния си двигател. Той работи около 60 секунди, ускорявайки VSS Unity по суборбитална траектория.

Бе достигната височина на полет от 89,2 km над морското равнище, след което апарата планира обратно до Спейспорт Америка, къде се приземи в 09.43 часа местно време.

Изпълнителният директор на Virgin Galactic Майкъл Коглайзър заяви след полета, че всичко е преминало абсолютно нормално, като са събрани множество данни.

Това е първият полет на SpaceShipTwo след инцидента от декември, когато ракетният двигател на апарата бе спрян секунди след запуска му. Тогава апаратът планира безпроблемно до Спейспорт Америка, където се приземи. Разследването показа, че спирането е било в резултат на електромагнитна интерференция. Проблемът е бил отстранен.

Последният успешен полет на SpaceShipTwo бе през февруари 2019 г., но той бе осъществен от Мохаве, Калифорния. Тогава на борда бяха трима души. Наскоро Virgin Galactic обяви, че при този полет е имало повреда по хоризонталния стабилизатор на апарата, което е наложило дългото прекъсване в тестовите полети. При вчерашния тест е била изпитана и нова конструкция на стабилизатора.

Virgin Galactic обяви, че ще проведе задълбочена инспекция на SpaceShipTwo и на WhiteKnightTwo, което ще отнеме време. От тази инспекция ще завиди, кога ще бъде проведен следващия тестов полет.

За 2021 г. Virgin Galactic планира да изпълни общо четири полета, включително този от 22 май. При следващия тестов полет се очаква в космоса да полетят четирима служители на компанията, които ще тестват пътническата кабина. Третият полет ще бъде с основателя на компанията сър Ричард Брансън, който също ще се брои за тест.

Четвъртият полет за 2021 г. ще бъде на напълно комерсиална основа и е платен от италианските ВВС. В неговите рамки в космоса ще полетят няколко човека и научни експерименти.

Ако всичко върви нормално, всички тези полети ще бъдат осъществени до тази есен. След това, ракетопланът VSS Unity и самолетът носител VMS Eve ще влязат за техническо обслужване, което ще продължи няколко месеца. Едва след това се планира старта на регулярните търговски полети с туристи на борда. Те вероятно ще стартират през първото тримесечие на 2022 г.

Типичният туристически полет на SpaceShipTwo ще включва излитане с помощта на самолет от тип WhiteKnightTwo, откачане от него, ускоряване с бордния ракетен двигател, достигане до космоса, където туристите ще са за кратко в условия на микрогравитация и ще могат да видят планетата Земя от космоса, след което с планиране машината ще каца. Продължителността на полетите ще е около 90 минути.

Virgin Galactic са продали около 600 резервации до момента. На борда на SpaceShipTwo има шест места за космически туристи.

Свързани теми

Предишна публикация
Китайският марсоход се приземи успешно
Следваща публикация
Първо успешно скачване за новата китайска орбитална станция
101 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Stratolaunch Systems обяви, че разработва семейство от ракетни системи

Американската компания Stratolaunch Systems заяви, че разработва семейство от ракетни системи, които да се използват заедно с гигантския самолет, който компанията разработва, за извеждане на товари и хора на орбита.

Нов успешен полет за New Shepard

Суборбиталната система New Shepard на Blue Origin извърши нов успешен безпилотен тест. Петнадесетият пореден изпитателен…

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Меню