Български изтребители ескортират B-52H

1K прочитания

На 24 май 2021 г. български изтребители МиГ-29 са ескортирали американски стратегически бомбардировач B-52H, докато е прелитал над България. Това става ясно от материали публикувани от Пентагона.

Вчера, 25 май, от Пентагона съобщиха, че предишния ден бомбардировач B-52H е извършил тренировъчен полет над Черно море.

„B-52H работи съвместно с унгарски Gripen, Италиански Eurofighter и F-16 от Гърция, Румъния и България (така е написано в оригиналния пресрелийз – бел. ред.). Бомбардировачът извърши симулиран въздушен удар в района на Черно море, преди да се завърне в базата си в Морон, Испания”, се казва от Пентагона за мисията на 24 май.

Въпреки че в официалното прессъобщение се говори, че българските ВВС са участвали с F-16, съвсем очевидно е от разпространения от Пентагона клип, че става въпрос за единствения ни изтребител в момента – МиГ-29.

От българското МО не съобщиха за тази съвместна тренировка. През миналото лято, отново имаше подобна задача, като тогава от МО се ограничиха с кратко съобщение, но без снимков материал.

На сайта itamilradar.com, който следи военния трафик над Италия и Средиземноморието, може да проследим курса на бомбардировача B-52 по време на мисията му на 24 май. Машината е минала над Северна Италия, Адриатическо море, Хърватия, Унгария, Румъния, като над делтата на Дунав е навлязла над Черно море. Бомбардировачът се е задържал източно от Бургас в продължение на по-дълго време, като явно там е правен симулираният въздушен удар (най-вероятно става въпрос за симулация на пускове на крилати ракети). Самолетът е навлязъл над България в района на Созопол, летял е в западна посока, като след това е прелетял над Македония и Албания, преди отново да се озове над Адриатическо море и Италия.

На 17 май ВВС на САЩ пребазира четири броя B-52H в испанската авиобаза Морон. Става въпрос за машини от състава на 2-ро бомбардировъчно крило, разположено в авиобаза Барксдейл, Луизиана. Те имат бордни номера 61-0012, 61-0015, 61-0015 и 61-0010.

„Мисията показа възможността на американските военни да извършват съвместни тренировки с нашите партньори и съюзници. Разполагането на стратегически бомбардировачи в испанската авиобаза Морон помага на ВВС на САЩ да тренират оперирането на стратегически бомбардировачи на бази за предно разполагане.”, се казва за мисията на бомбардировачите в Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Официално, Хърватия избра Rafale
Следваща публикация
Донорска задача за C-27J
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Договорът за демонстратора в рамките на проекта FCAS ще бъде подписан през януари 2020

Франция и Германия са се договорили за детайлите по съвместната им програма за създаване на боен самолет от следващо поколение, в рамките на проекта FCAS (Future Combat Air System) и през януари се очаква сключване на договор за създаване на технологичен демонстратор. Това е заявил изпълнителният директор на Dassault, цитиран от Reuters.

Меню