Български изтребители ескортират B-52H

1K прочитания

На 24 май 2021 г. български изтребители МиГ-29 са ескортирали американски стратегически бомбардировач B-52H, докато е прелитал над България. Това става ясно от материали публикувани от Пентагона.

Вчера, 25 май, от Пентагона съобщиха, че предишния ден бомбардировач B-52H е извършил тренировъчен полет над Черно море.

„B-52H работи съвместно с унгарски Gripen, Италиански Eurofighter и F-16 от Гърция, Румъния и България (така е написано в оригиналния пресрелийз – бел. ред.). Бомбардировачът извърши симулиран въздушен удар в района на Черно море, преди да се завърне в базата си в Морон, Испания”, се казва от Пентагона за мисията на 24 май.

Въпреки че в официалното прессъобщение се говори, че българските ВВС са участвали с F-16, съвсем очевидно е от разпространения от Пентагона клип, че става въпрос за единствения ни изтребител в момента – МиГ-29.

От българското МО не съобщиха за тази съвместна тренировка. През миналото лято, отново имаше подобна задача, като тогава от МО се ограничиха с кратко съобщение, но без снимков материал.

На сайта itamilradar.com, който следи военния трафик над Италия и Средиземноморието, може да проследим курса на бомбардировача B-52 по време на мисията му на 24 май. Машината е минала над Северна Италия, Адриатическо море, Хърватия, Унгария, Румъния, като над делтата на Дунав е навлязла над Черно море. Бомбардировачът се е задържал източно от Бургас в продължение на по-дълго време, като явно там е правен симулираният въздушен удар (най-вероятно става въпрос за симулация на пускове на крилати ракети). Самолетът е навлязъл над България в района на Созопол, летял е в западна посока, като след това е прелетял над Македония и Албания, преди отново да се озове над Адриатическо море и Италия.

На 17 май ВВС на САЩ пребазира четири броя B-52H в испанската авиобаза Морон. Става въпрос за машини от състава на 2-ро бомбардировъчно крило, разположено в авиобаза Барксдейл, Луизиана. Те имат бордни номера 61-0012, 61-0015, 61-0015 и 61-0010.

„Мисията показа възможността на американските военни да извършват съвместни тренировки с нашите партньори и съюзници. Разполагането на стратегически бомбардировачи в испанската авиобаза Морон помага на ВВС на САЩ да тренират оперирането на стратегически бомбардировачи на бази за предно разполагане.”, се казва за мисията на бомбардировачите в Европа.

Свързани теми

Предишна публикация
Официално, Хърватия избра Rafale
Следваща публикация
Донорска задача за C-27J
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Събития в цялата страна по случай 12 април

Празникът на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан със събития из цялата страна, включително дни на отворените врати във военни бази и празнични програми. Това ще стане утре, 12 април 2019 г.

Индийските ВВС искат спешно още 36 Rafale

Индийските ВВС оказват сериозен натиск за придобиването на още 36 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, след като миналата есен страната подписа за същото количество. Това съобщава индийския вестник Times of India.

Донорска задача с C-27J от състава на ВВС

На 1 декември 2018г. с военно-транспортен самолет C-27J Saprtan от състава на 16-та транспортна авиогрупа се изпълни успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. Това съобщават от ВВС.

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Меню