Филипините ще получат T129

194 прочитания

Филипините все пак ще получат турските щурмови вертолети T129, които поръчаха през миналия септември. Това съобщава Defense News.

През април президентът на компанията производител TAI заяви, че САЩ са дали разрешение за експорт на шест щурмови вертолета T129 за Филипините. Няколко месеца по-рано, обаче САЩ отказаха разрешение за машини предназначени за Пакистан.

От филипинското МО са заявили, че очакват първите два T129 през септември, но източници на  Defense News от TAI са посочили, че реалната доставка е предвидена за ноември.

През февруари 2022 г. ще бъдат получени още два вертолета, а последните два ще бъдат получени през 2023 г. Договорът е междуправителствен и е на стойност $269 млн.

Филипинските военни пилоти вече са започнали да се обучават на типа.

Това ще е първия специализиран щурмови вертолет на Филипините. До момента ВВС на страната експлоатира въоръжени машини, като MD530G и AW109, които често летят срещу различни ислямски бунтовнически групировки, които оперират срещу правителствените сили.

5-тонният вертолет TAI T129 ATAK се задвижва от два газотурбинни LHTEC T800-4A, които са американско производство и са основната система, за която САЩ дава разрешение за експорт.

През 2018 г. Пакистан реши да замени флота си от щурмови вертолети AH-1F Cobra с T129, като бе подписана сделка за $1,5 млрд. за покупката на 40 машини. САЩ, обаче се запънаха за експортното разрешение и сделката увисна. През март пакистанската страна се съгласи на поредно удължаване на срока за финализиране на договора, през което време турската страна ще продължи да опитва да убеди САЩ да дадат разрешение.

Съединените щати имат множество спорове с Турция, като експортните разрешения за T129 се разглеждат, като пореден инструмент за натиск. Това вероятно е основната причина, заради която Турция реши да снабди новия си боен вертолет T929 с украински мотори.

Не е обаче ясно, защото сделката с Филипините получи американска благословия, а тази с Пакистан – не.

Свързани теми

Предишна публикация
„Сухой” работи по нов еднодвигателен изтребител
Следваща публикация
Доставиха стотния A400M
194 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

ОАЕ поиска да купи Chinook

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

А109К-2 на Кончето в Пирин

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Меню