„Сухой” работи по нов еднодвигателен изтребител

404 прочитания

Конструкторското бюро „Сухой” работи по следващо поколение еднодвигателен изтребител. Това съобщава руската държавна информационна агенция ТАСС.

„Компанията „Сухой” разработва първия в съвременната история на Русия еднодвигателен лек тактически боен самолет. Неговата излетна маса ще е 18 тона, ще има максимална скорост от M 2, ще бъде свръхманеврен, ще има тяговъоръженост над 1, ще е нискозабележим и ще има подобрени характеристики на излитане и кацане, чрез използване на управляем вектор на тягата”, съобщава източникът на агенцията.

Източникът на ТАСС е бил от средите на военно-промишления комплекс.

По същество, това не е новост, защото още през декември миналата година директорът на руската държавна корпорация „Ростех” Сергей Чемезов, заяви че компанията му работи по създаването на такава машина. „Сухой” влиза в състава на „Ростех”.

Тогава Чемезов уточни, че самолетът се разработва със собствени средства, тъй като няма официална поръчка от страна на руското правителство.

През миналия декември се появи снимка на руския вицепремиер Юрий Борисов, който отговаря и за отбранителната промишленост. Вдясно се вижда макет на непознат изтребител.

Спекулира се, че това е възможно да е проекта на „Сухой“

Темата за създаването на нов руски лек многоцелев изтребител изплува за първи път от няколко години насам. Последно тя активно се обсъждаше през 2017 г., когато генералният директор на РСК „МиГ” Илий Тарасенко съобщи, че компанията му работи по поръчка на Обединените арабски емираства (ОАЕ) за създаване на изтребител от следващо поколение. Програмата бе известна като ЛМФС (Легкий многоцелевой фронтовой самолёт – лек многоцелев фронтови самолет). По същото време множество официални лица говореха за това, че в МиГ работят по подобен проект, но без държавна поръчка. През ноември 2019 г. Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Русия, каза че работата с ОАЕ по този проект продължава, но не дава други детайли.

Не е ясно как тази разработка си съжителства заедно с проекта на „Сухой”. И РСК „МиГ” и „Сухой” са под шапката на „Ростех”. В началото на годината от компанията решиха да ликвидират „МиГ” и „Сухой”, като самостоятелни фирми и да ги обединят в едно конструкторско бюро. Това, обаче още не е реализирано.

Известният авиационен журналист и познавач на руския авиационен бранш Пьотр Бутовски пише за ЛМФС в броя на „AirForces Monthly” за юли 2020 г. Според него, през пролетта на 2020 г. РСК „МиГ” е дал поръчка на аеродинамичния институт ЦАГИ за проверка на аеродинамиката на модел на ЛМФС, който е обдухван в аеродинамична тръба (на снимката). Според Бутовски, конструкторското бюро „МиГ” работи на приливи и отливи по проект за лек изтребител от ново поколение от края на 80-те насам, като в последните години отново има съживяване на проекта, най-вече с идея да се намери външен партньор за него.

ЛМФС се разработва, като двудвигателна конструкция, задвижвана от развитие на мотора РД-33МК-35. Имало е, обаче и вариант за еднодвигателен изтребител, задвижван от „Изделие 30” (който ще се използва на Су-57). Машината трябва да има излетна маса от 24,5 тона и максимална далечина на полет от 4000 km с допълнителни резервоари. Самолетът ще има един вътрешен оръжеен отсек.

Бутовски смята, че шансът ЛМФС да бъде поръчан от руското МО е минимален, предвид ограничените финанси, претрупаната програма за превъоръжаване и фактът, че всички усилия са насочени към придобиването на Су-35 и Су-57. Той не е и оптимист, че ще може да бъде намерен чуждестранен партньор, който практически да плати цялата разработка, особено ако Русия няма интерес към проекта. Единствената страна, която реалистично може да си позволи подобна работа е Индия, но пред нея има много и различни опции за изтребителната ѝ авиация. Интересно е, че в текста Бутовски не обсъжда ОАЕ, въпреки че емирствата явно са финансирали проекта, поне до 2019 г. Не се дава информация и за евентуален конкурентен проект на „Сухой.

Свързани теми

Предишна публикация
Боеготовността на F-35A се подобрява
Следваща публикация
Филипините ще получат T129
404 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Франция поръчва нови 12 Rafale

Франция поръча още 12 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale, за замяна на същото количество самолети, което…
Меню