Официално, Хърватия избра Rafale

496 прочитания

Хърватия избра френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale за свой нов боен самолет. Новината бе обявена днес, 28 май 2021 г., от премиера на страната Андрей Пленкович, след заседание на правителството.

На провелото се правителствено заседание, темата за избора на нов боен самолет бе единствена точка в дневния ред. Хърватското правителство е разгледало докладите на междуведомствените работни групи, които са направили оценка на постъпилите оферти по линия на технически, финансови и политически съображения. Финалното решение е било на правителството.

„Чрез покупката на тези изтребители, Хърватия се сдобива с мощно стратегическо средство за възпиране в следващите 30 – 40 години. Така ние сериозно ще заздравим международните си позиции, чрез защита на собственото си въздушно пространство и усилване на общите бойни възможности на хърватските въоръжени сили. Новият многоцелев изтребител ще заздрави позициите ни, като съюзник в НАТО и ще задълбочи връзките ни в Европейския съюз.”, заявява премиера Пленкович.

Стойността на сделката е €999 млн. Тя включва покупката на 12 употребявани Rafale F3R (10 едноместни и два двуместни), които сега летят във френските ВВС, въоръжение, симулатори, резервни части, обучение на летателен и инженерен състав, техническа помощ от производителя, пълна логистика за три години, плюс 12 месеца гаранция за всеки доставен изтребител, двигател или друга система и агрегат.

Пленкович е посочил, че сделката, която е междудържавна, ще се финансира със заем осигурен от френската държава, който ще се изплаща на отделни вноски в продължителен период от време. Не са били дадени конкретни измерения на финансовия план, но в хърватските медии се появи информация, че разсрочването е от шест години, плюс две години гратисен период.

В официалното съобщение на хърватското правителство се посочват част от причините, заради които е избрана френската оферта. Казва се, че френската финансова оферта има най-добри условия, които ще натоварят хърватския бюджет най-малко. Освен това се посочва, че техническите характеристики на Rafale са значително по-добри от другите три опции, като изрично е посочен бойния товар от 9,5 тона, възможност за полет на свръхзвукова скорост без използването на форсаж, мощната система за самозащита и взетите мерки за намаляване на ефективната отразяваща повърхност.

Пленкович е благодарил на правителствата на САЩ, Израел и Швеция за усилията да подадат конкурентни оферти.

Друга съществена информация не се дава от официалните източници.

Фактът, че Хърватия ще избере Rafale изтече във водещия местен вестник Jutarnji list още през миналата седмица. Вестникът тогава посочи, че през 2024 г. се очакват първите шест изтребителя, а на следващата година и вторите шест самолета, ако договорът бъде финализира до края на 2021 г. Към момента на доставка, най-старият изтребител ще бъде на 10 години.

В официалното съобщение на френското МО, което бе публикувано след хърватската декларация, се казва, че в момента няма да се търси поръчка за новопроизведени Rafale, които да заменят тези, които ще бъдат пласирани на Хърватия. Вместо това, вложенията ще идат за подобряване на боеготовността на френските ВВС.

През ноември миналата година Хърватия получи последните и най-добри оферти за покупката на нови многоцелеви изтребители. Офертите са за новопроизведени F-16 Block 70 от САЩ, нови Gripen C/D от Швеция, употребявани Rafale от Франция и употребявани F-16 Barak 2020 от Израел.

Очакванията бяха, че Хърватия ще избере новопроизведени F-16, тласкани от геополитически причини, но високата цена на изтребителя би принудила страната да органични поръчката си до осем броя. За сравнение, България купи осем F-16 Block 70, плюс съпътстващ пакет, за малко над €1 млрд. В последните месеци се появиха и индикации, че френската оферта е много силна и се работи усилено за нея от френското правителство.

Между изтичането на новината в Jutarnji list и официалното съобщение на хърватското правителство, в местната преса анализатори посочиха, че Хърватия гледа към Европа за гарантирането на дългосрочната си сигурност, особено на фона на това, че САЩ все повече се съсредоточават в Тихоокеанския регион. Страната държи на сближаване с Франция, тъй като тя поема все по-водеща роля в ЕС.

От Израел, засега запазват мълчание по темата. Американското посолство в Хърватия e съобщило, че подкрепя хърватското решение, но и подчертава, че на страната са били дадени почти $1 млрд. под форма на военни помощи в последните 30 години. Шведската компания Saab е излязла с официално съобщение, в което твърди, че нейното предложение за 12 нови Gripen C/D е по-ефективно, включва гратисен период за изплащане на сделката от три години, гарантира се бърза доставка от две години след подписването, нужда от минимални инвестиции в инфраструктура и се е обещавало сериозно индустриално сътрудничество. От Saab, обаче са категорични, че уважават хърватското решение.

Това е вторият опит на Хърватия да избере свой нов изтребител. През март 2018 г. страната избра офертата на Израел за употребявани F-16C/D Barak 2020, на фона на оферти за нови F-16 от САЩ, нови Gripen от Швеция и употребявани гръцки F-16 Block 30. Основни причини за това, бяха изключително ниската цена на офертата (едва €420 млн.) и обещанията за широко сътрудничество с Израел в областта на отбраната. Сделката обаче бързо забуксува, защото САЩ отказаха да дадат разрешение за реекспорт на изтребителите и в крайна сметка през януари 2019 г. изборът бе анулиран, а процесът рестартиран.

Хърватските ВВС в момента разчитат на една ескадрила МиГ-21бис/УМ, която в към края на техническия си ресурс. Очаква се типа да спре полетите си в началото на 2024 г.

Това е поредният успех за Франция и Rafale. В началото на месеца бе обявено, че Египет ще купи още 30 броя Rafale, отвъд вече поръчаните 24 броя. През януари бе подписан договор за 18 броя за Гърция (шест нови и 12 употребявани), като е вероятно да последва и поръчка за още шест. Отделно експортни клиенти на типа са Индия (36 машини) и Катар (36 броя). Индонезия също има твърд интерес за 36 машини, но в момента няма свободни финанси за подобна сделка.

Свързани теми

Предишна публикация
Боеготовността на F-35A се подобрява
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 10
496 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Словакия избра F-16V

Словашкото правителство обяви, че е избрало F-16V за нов боен самолет за страната. Това бе съобщено днес, 11 юли 2018 г. от министъра на отбраната на страната Петер Гаждош.

Премиерът Борисов: Ще пазим небето на Македония с новите изтребители, защото не могат да завиват наблизо

Премиерът Бойко Борисов заяви, че се е договорил с македонския си колега, за това новите български изтребители да охраняват въздушното пространство на съседката ни, защото самолетите не можели да завиват. Такова обяснения той даде днес, 12 юни 2019 г., пред репортери на полигона Ново село, където наблюдаваше военно учение.

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

Меню