Борисов: Радев купи Cougar, затова сега няма медицински вертолети

1K прочитания

Бившият премиер и настоящ лидер на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за покупката на вертолетите Cougar, която довела до това, че в момента България не разполагала с медицински вертолети. Това стана по време на среща между Борисов и млади членове на партията му, която бе излъчвана в профила му във Facebook.

Сценарият на срещата включваше младежкият актив на ГЕРБ да декламира постижения на партията или части от програмата ѝ, като след това следваше напоителен монолог от страна на Борисов.

Мъж, който се представи за лекар, специализант по детска хирургия в Пирогов, похвали Борисов за справянето му с пандемията (въпреки статистическите данни, които показват точно обратното) и обяви, че ГЕРБ има в програмата си точка за закупуване на вертолети за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS).

„Да ви кажа честно, като стане въпрос за медицински хеликоптер, така ме е яд, защото вие знаете правителствата и тогава шеф на военновъздушните сили Румен Радев, накупиха само хеликоптери, транспортни, от най-скъпите, Кугъри, Пантери, само транспортни, всичките са транспортни. Да не говорим и за три самолета Спартан, също транспортни, дето се вика, на тях няма един пистолет да гръмнеш, ако искаш по някой. От тези, хикс на брой, щото все пак е някаква тайна, хеликоптери Кугъри, половината седят неизползваеми. Половината седят неизползваеми! Най-добрите хеликоптери. Най-скъпите! Вместо да ги поръчат, така плюс три и за медицински цели. Така и така, ако има, пази боже, война, те ще идат веднага да прибират болни. И с тая поръчка, можехме да решим целия въпрос. Седят, ако идат на Граф Игнатиево, ще ги видят. На Крумово, по-точно. Стоят, не летят. А ние сега, ще вадим 20 – 30 милиона, да купуваме наново. Ама тя и издръжката… Летят, не летят, тя е огромна. И се плаща на фирмите. Ей това е, богата държава, в кавички, така се прави!”, заяви Борисов.

Монологът му, както винаги, е изграден от полуистини и откровено изопачаване на фактите.

Вертолетите Cougar и Panther бяха поръчани през есента на 2004 г. Командир на ВВС тогава бе, вече покойния генерал Димитър Георгиев. Румен Радев тогава е полковник и началник-щаб на авиобаза Граф Игнатиево. Няма никакви данни, Радев да е имал нещо общо със сделката с Eurocopter (днес Airbus Helicopters). Тя минава при военния министър Николай Свинаров, който е част от кабинета „Сакскобургготски”. Публична тайна е, че посредник по сделката бе бизнесмена Николай Гигов, който през годините е гравитирал около различни политически фигури, включително и около Борисов по време на първия му премиерски мандат.

Оценките на Борисов, че от наличните вертолети AS 532 Cougar летят само половината са свръхоптимистични. Реално, в последните месеци са забелязани да летят само две машини, като изправността на този тип се върти около това число от дълги години. Прочие Борисов трябва да насочи критиките за изправността на вертолетната ни авиация към самия себе си, който само преди няколко седмици приключи пълен четиригодишен мандат, като министър-председател.

Въпросът на Борисов, защо през 2004 г. не са били поръчани медицински вертолети, може лесно да се обърне на – а защо кабинета „Борисов 3” (да не говорим за другите две правителства водени от Борисов) практически не направи нищо по темата, която периодично изплува в общественото пространство?

В края на 2017 и началото на 2018 г. Борисов твърдеше, че ще задейства част от наличните Cougar за медицински цели, но идеята тихо умря. След няколко скандала заради липсата на медицински вертолети, през февруари 2020 г. бе обещано, че с пренасочени средства на оперативна програма „Региони в растеж” ще бъдат купени два медицински вертолета. Ставаше въпрос за 20 млн. лева, а новината беше обявена в Парламента от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Още тогава, обаче беше ясно, че парите няма да стигнат за покупка на два вертолета, а само на един. Нещо, което се потвърди, след проведеното пазарно проучване през лятото на 2020 г. Парите пък, бяха одобрени официално за проекта чак на 24 септември. До момента, обаче не е стартирана обществената поръчка по този проект.

В края на ноември 2020 г., между двете четения на Държавния бюджет за 2021 г., депутатът от БСП Дора Янкова, внесе предложение да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.

Предложението, обаче е отхвърлено от депутатите на ГЕРБ без дебат и при полупразна зала.

На 3 декември 2020 г. от Президентството директно предложиха да се изгради цялостна система за HEMS с покупката на пет вертолета и изграждане на инфраструктура за тях, като дори направиха калкулация за това – 85 млн. лева. Това трябва да се реализира в рамките на националния план, който да способства за възстановяването от кризата, причинена от COVID-19. Предложението срещна само мълчание от страна на управляващите от ГЕРБ и то не бе включено в плана.

В самия край на 2020 г. Борисов лансира идеята да преоборудва нелетящите от десетилетие Ми-14 в летящи линейки, а на 6 януари 2021 г. отново изтупа от прахта идеята да се преоборудват вертолети Cougar за медицински цели. Разбира се, всичко това отново остана само на ниво празнодумие.

Монологът посветен на медицинските вертолети, може да чуете след 49:40.

Свързани теми

Предишна публикация
Ден на отворените врати в Безмер
Следваща публикация
Български изтребители ескортират B-52H
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия търси 111 леки морски вертолета

Индийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 111 леки морски вертолети с общо назначение. Цената на проекта възлиза на около $3,5 млрд. и трябва да включва сериозно участие на местната индустрия.

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

ВВС с демонстрация пред Военния комитет на ЕС

Българските ВВС проведоха демонстрация на военни способности пред Военния комитет на Европейския съюз. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., на територията на авиобаза Граф Игнатиево.

Меню