Първо успешно скачване за новата китайска орбитална станция

110 прочитания

Китайският товарен космически кораб Tianzhou-2 се скачи успешно с модула Tianhe на новата китайска космическа станция. Това се случи на 29 май 2021 г.

Стартът на кораба е осъществен от космодрума Венчан, на остров Хайнан в 20,55 часа местно време на 29 май. Ракетата носител бе CZ-7 (на снимката). 22 минути след старта апарата бе изведен на зададената орбита и разгърна слънчевите си панели.

В следващите осем часа космическият кораб нагаждаше орбитата си, така че да се синхронизира с тази на модула Tianhe. Скачването между двата апарата се извърши в автоматичен режим.

Първата работа на Tianzhou-2, чиято стартова маса е около 13,5 тона, бе да прехвърли на борда на Tianhe почти два тона гориво, което модула ще използва за да управлява своята орбита. Основната задача на товарния космически кораб е да поддържа пилотируемата мисия Shenzhou-12, която ще бъде изстреляна към станцията около 17 юни. Общо на борда на апарата има 4,69 тона припаси, включително храна, научно оборудване и скафандри.

Стартът на Tianzhou-2 се планираше първоначално за 19 май, но бе отложен по технически причини.

Успешното изстрелване и скачване на Tianzhou-2 е втората стъпка от интензивната програма за изграждане на новата многомодулна китайска орбитална станция. До края на 2022 г. трябва да станат факт общо 11 старта, включително извеждането на орбита на Tianhe и сегашният полет на Tianzhou-2.

Общо до края на 2022 г. са планирани четири пилотируеми мисии, всяка с продължителност около 90 дни. Всяка мисия ще бъде подкрепена от товарен космически кораб от серията Tianzhou.

Освен това, между май и август 2022 г. с модула Tianhe ще се скачат още два модула – Wentian и Mengtian. Те ще са с научна насоченост.

Очаква се станцията да се експлоатира поне 10 години.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС на САЩ искат свръхбърза суборбитална транспортна система
Следваща публикация
Vergin Galactic изпълни нов успешен космически полет
110 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай получи още пет Су-35

На 30 ноември 2017 г. пет многоцелеви изтребители Су-35 са били прехвърлени от Русия в Китай, с което броя на доставените самолети по договора от 2015 г. достига 14.

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…
Меню