Първо успешно скачване за новата китайска орбитална станция

84 прочитания

Китайският товарен космически кораб Tianzhou-2 се скачи успешно с модула Tianhe на новата китайска космическа станция. Това се случи на 29 май 2021 г.

Стартът на кораба е осъществен от космодрума Венчан, на остров Хайнан в 20,55 часа местно време на 29 май. Ракетата носител бе CZ-7 (на снимката). 22 минути след старта апарата бе изведен на зададената орбита и разгърна слънчевите си панели.

В следващите осем часа космическият кораб нагаждаше орбитата си, така че да се синхронизира с тази на модула Tianhe. Скачването между двата апарата се извърши в автоматичен режим.

Първата работа на Tianzhou-2, чиято стартова маса е около 13,5 тона, бе да прехвърли на борда на Tianhe почти два тона гориво, което модула ще използва за да управлява своята орбита. Основната задача на товарния космически кораб е да поддържа пилотируемата мисия Shenzhou-12, която ще бъде изстреляна към станцията около 17 юни. Общо на борда на апарата има 4,69 тона припаси, включително храна, научно оборудване и скафандри.

Стартът на Tianzhou-2 се планираше първоначално за 19 май, но бе отложен по технически причини.

Успешното изстрелване и скачване на Tianzhou-2 е втората стъпка от интензивната програма за изграждане на новата многомодулна китайска орбитална станция. До края на 2022 г. трябва да станат факт общо 11 старта, включително извеждането на орбита на Tianhe и сегашният полет на Tianzhou-2.

Общо до края на 2022 г. са планирани четири пилотируеми мисии, всяка с продължителност около 90 дни. Всяка мисия ще бъде подкрепена от товарен космически кораб от серията Tianzhou.

Освен това, между май и август 2022 г. с модула Tianhe ще се скачат още два модула – Wentian и Mengtian. Те ще са с научна насоченост.

Очаква се станцията да се експлоатира поне 10 години.

Свързани теми

Предишна публикация
Vergin Galactic изпълни нов успешен космически полет
Следваща публикация
ВВС на САЩ искат свръхбърза суборбитална транспортна система
84 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай показа транспортен БЛА

Китай демонстрира безпилотен самолет, чиято основна функция ще е доставка на малки товари до отдалечени гарнизони. Машината се нарича AT200 и е разработена от Китайската академия на науките.

C919 изпълни втория си полет

Китайският пътнически самолет Comac C919 извърши своя втори полет. Събитието е станало днес, 28 септември 2017 г., от шанхайското летище Пудон. Това съобщава Flightglobal.

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж

Космическият кораб Союз МС-08 излетя днес, 21 март 2018 г., с тричленен руско-американски екипаж за Международната космическа станция (МКС). Това е 135-ият старт на космически кораб от семейството Союз.

Меню