Великобритания все пак иска още F-35

235 прочитания

Великобритания потвърди, че желае да купи още многоцелеви изтребители F-35B, отвъд сега заявените 48 броя. За това пише UK Defence Journal.

В британския парламент депутат е отправил питане към британското МО, дали се планира покупката на допълнителни F-35, извън заявените в момента 48 бройки.

Джерами Куин, който е заместник-министър на отбраната, отговаряш за аквазицията е отговорил, че както е посочено в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили на Великобритания, ще бъде купени още машини. Колко и кога, зависи от допълнителни анализи. Когато те приключат, ще бъде ясна точната бройка.

Наскоро командващият Кралските ВМС посочи в публична реч, че Великобритания вероятно ще се сдобие с около 60 броя от вертикално кацащите F-35B, като числото може да се покачи до 80, за да има на разположение четири пълни ескадрили, плюс машини за учебни цели.

Споменатата вече Бяла книга, която бе представена в края на март, дава много мъгляви обяснения за бъдещето на британските F-35B. Казва се, че флотът ще се развива над поръчаните в момента 48 бройки, но не се дават нито срокове, нито измерения на допълнителните количества от вертикално кацащия изтребител. В началото на годината изтече информация в британската преса, че няма да се поръчват още изтребители, освен заявените в момента 48. Това явно няма да е точно така, но и явно няма да се достигнат декларираните 138 самолета от този тип.

Тъй като, сегашната поръчка от 48 F-35B ще се изпълнява до 2025 г. е възможно финалното решение за това, колко такива изтребителя да бъдат купени, да остане за периода след това, който ще се обхване от друг Стратегически преглед на отбраната и друга бяла книга. До момента са доставени 21 изтребителя от типа.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ искат от ОАЕ да се отърват от Huawei преди да получат F-35
Следваща публикация
Авиокаст: Епизод 10
235 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция е поискала оферта за F-35

Гръцкото правителство официално е поискало оферта за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това…

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Меню