NASA изпраща две сонди към Венера

100 прочитания

NASA реши да изпрати две сонди към Венера, в рамките на програмата си Discovery. Това ще са първите американски изследователски апарати, които ще посетят планетата от три десетилетия насам.

Новината бе съобщена от новия администратор на NASA Бил Нелсън на 2 юни 2021 г. Имената на мисиите са DAVINCI+ и VERITAS. Те ще полетят към Венера в края на десетилетието.

DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging) включва спускане на сонда в атмосферата на Венера, която да изследва благородните газове и други химични елементи, като основната задача е да се разбере, как планетата се е превърнала в това, което е днес. Сондата ще има на борда си висококачествени камери, които ще снимат спускането ѝ с надеждата да разкрият повече за повърхността на планетата.

VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy) ще е орбитална мисия, чиято основна задача ще е да картографира повърхността на планетата, използвайки радар със синтетична апертура. Освен това ще има инфрачервени камери, чиято основна задача ще е да търсят активни вулкани.

Lockheed Martin ще построи и двете сонди, като цената на всяка от тях ще е около $500 млн. Стартът им се очаква между 2028 и 2030 г. С какви ракети-носители ще бъдат изстреляни сондите, предстои да се реши.

Интересът на NASA към Венера рязко се повиши, след като през септември 2020 г. бе съобщено, че в атмосферата на планетата е намерен газа фосфин. На нашата планета този газ е свързан най-вече с бактерии, които живеят в некислородна среда. Това навежда на мисълта, че във венерианската атмосфера е възможно да съществува живот.

През февруари 2020 г. NASA отся четири потенциални мисии за изучаване на Слънчевата система в рамките на програмата Discovery. Две от тях бяха VERITAS и DAVINCI+. Другите две, които не бяха избрани са IVO, мисия за изучаване на Йо, вулканичния спътник на Юпитер и Trident, мисия за изучаване на спътника на Нептун Тритон.

Последната мисия на NASA за изучаването на Венера бе Magellan. Тя приключи работата си през 1994 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Милиардерска надпревара за космоса
Следваща публикация
ВВС на САЩ искат свръхбърза суборбитална транспортна система
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

Лошото време отложи старта на Crew Dragon за събота

Лошите метеорологични условия попречиха на Crew Dragon да бъде изстрелян днес, 27 май 2020 г. от космическия център Кенеди. Следващият опит за старт ще бъде направен тази събота, 30 май.

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Меню