Български и сръбски МиГ-29 ще участват съвместно в стрелби на Шабла

1K прочитания

Днес, 4 юни 2021 г., три изтребителя МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили кацнаха на летище Граф Игнатиево за подготовка и участие в съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла. Това съобщиха от ВВС.

Преди тях, със сръбски Ан-26 и Ми-17В-5, бяха транспортирани личен състав и техника за осигуряване на третото по ред участие на сръбските изтребители в стрелбите на българския полигон.

На разпространените от ВВС снимки се виждат бордните номера на сръбските изтребители. Двата едноместни (18202 и 18203) са от дарените от Русия МиГ-29 (Изделие 9-13) през 2017 г. Двуместният МиГ-29УБ (борден номер 18351), също е бивша руска машина, дарена през 2017 г.

В периода от 7 до 11 юни 2021 г. българските летци и техните сръбски колеги ще проведат бойни стрелби и отстрели по светещи парашутни мишени. Излитанията и кацанията на летателните екипажи ще се осъществяват от летище Граф Игнатиево.

Междувременно е в ход усилената подготовката на авиационната техника от инженерно-техническия състав на авиобаза Граф Игнатиево за стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение.

На 7 юни ще бъде официалното откриване на съвместните бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021”. В тях ще вземат участие формирования за ПВО от състава на Българската армия, Сухопътните войски на САЩ в Европа и на Република Сърбия с общ личен състав до 1500 души.

На 10 юни 2021 г. на зенитния полигон Шабла ще се проведе Медиен ден с присъствие на високопоставени гости.

Това ще са третите стрелби, които сръбски изтребители ще правят от България. За първи път това се случи през 2011 г., а след това през 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриха стрелбите на Шабла
Следваща публикация
Борисов продължи да се хвали за F-16, на фона на санкциите от САЩ
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

Живата торпила

Вече много десетилетия името на поручик Димитър Списаревски вълнува вниманието и въображението не само на любителите на военната история, но и на всички, които знаят малко или много за случилото се в небето на София в студения ден на 20 декември 1943 г. 

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

ВВС отново търси да купи Bambi Bucket

Военновъздушните сили на България са стартирали нова процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на две системи за гасене на пожар Bambi Bucket. Предишната процедура за това се провали през октомври.

Меню