Български и сръбски МиГ-29 ще участват съвместно в стрелби на Шабла

1K прочитания

Днес, 4 юни 2021 г., три изтребителя МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили кацнаха на летище Граф Игнатиево за подготовка и участие в съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла. Това съобщиха от ВВС.

Преди тях, със сръбски Ан-26 и Ми-17В-5, бяха транспортирани личен състав и техника за осигуряване на третото по ред участие на сръбските изтребители в стрелбите на българския полигон.

На разпространените от ВВС снимки се виждат бордните номера на сръбските изтребители. Двата едноместни (18202 и 18203) са от дарените от Русия МиГ-29 (Изделие 9-13) през 2017 г. Двуместният МиГ-29УБ (борден номер 18351), също е бивша руска машина, дарена през 2017 г.

В периода от 7 до 11 юни 2021 г. българските летци и техните сръбски колеги ще проведат бойни стрелби и отстрели по светещи парашутни мишени. Излитанията и кацанията на летателните екипажи ще се осъществяват от летище Граф Игнатиево.

Междувременно е в ход усилената подготовката на авиационната техника от инженерно-техническия състав на авиобаза Граф Игнатиево за стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение.

На 7 юни ще бъде официалното откриване на съвместните бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021”. В тях ще вземат участие формирования за ПВО от състава на Българската армия, Сухопътните войски на САЩ в Европа и на Република Сърбия с общ личен състав до 1500 души.

На 10 юни 2021 г. на зенитния полигон Шабла ще се проведе Медиен ден с присъствие на високопоставени гости.

Това ще са третите стрелби, които сръбски изтребители ще правят от България. За първи път това се случи през 2011 г., а след това през 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Откриха стрелбите на Шабла
Следваща публикация
Борисов продължи да се хвали за F-16, на фона на санкциите от САЩ
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на…

Хърватска иска от Украйна да подмени част от доставените МиГ-21

Хърватското Министерство на отбраната официално е поискало от Украйна да замени четири от доставените изтребители МиГ-21бис, тъй като те не отговарят на договорените условия. Това съобщава хърватският вестник Jutarnji List.

Разби се полски МиГ-29

Изтребител МиГ-29 от състава на полските ВВС се разби днес, 18 декември 2017 г. Пилотът се е катапултирал успешно и е без опасност за живота.

Меню