Милиардерска надпревара за космоса

98 прочитания

Кой ще бъде милиардерът и космически ентусиаст, който първи ще достигне космическото пространство? Дали ще бъде Джеф Безос или сър Ричард Брансън? Подобна интрига се завърза през тази седмица.

Основателят на Amazon Джеф Безос обяви този понеделник (7 юни 2021 г.) в социалната мрежа Instagram, че възнамерява да полети със суборбиталната ракета New Shepard, която се разработва от неговата компания Blue Origin. Полетът трябва да стане факт на 20 юли от стартовата площадка на компанията в Западен Тексас.

Това ще бъде първия полет на New Shepard с пасажери на борда. До момента са направени 15 тестови старта (последният през този април), като всички са успешни. Безос обяви, че ще вземе със себе си и своя брат. На борда на капсулата на New Shepard има място за шестима. Едно от местата в момента се разиграва на благотворителен търг (наддаването в момента е достигнало $3,5 млн.), но не е известно дали другите три места ще бъдат заети.

Така по всичко личи, че Джеф Безос ще спечели съревнованието със своя „колега” сър Ричард Брансън и ще достигне космоса преди него.

Безос и Брансън работят вече почти 20 години по създаване на евтина система за туристически суборбитални полети. New Shepard ще осигурява няколко минути в безтегловност на височина над 100 km, докато SpaceShipTwo на Virgin Galactic ще прави същото, но на височина от около 85 km. И двамата многократно са заявявали, че ще полетят на своя космически апарат в първия възможен момент.

До момента бе известно, че Брансън ще полети на борда на ракетоплана SpaceShipTwo някъде през това лято. Последният тестов полет на кораба бе на 22 май. Virgin Galactic обяви, че предстои още един тестов полет, като на борда ще има четирима служители на компанията, в ролята на пасажери. По време на следващия тестов полет, на борда ще бъде и основателя на Virgin Galactic – сър Ричард.

Не е изключено, обаче тези планове да се изменят, а Брансън да се окаже в космоса преди Безос.

Сайтът Parabolic Arc съобщи днес, че Virgin Galactic работи по това да изпрати Брансън в суборбитален полет на борда на ракетоплана VSS Unity (от типа SpaceShipTwo) около 4 юли 2021 г. Сайтът е известен с това, че често разполага с вътрешна информация за операциите на Virgin Galactic.

От компанията официално са отказали да коментират по същество, но са отбелязали, че в момента се анализира успешния полет от 22 май, а датата на следващия полет предстои да бъде определена.

До момента ракетоплана VSS Unity е достигал космоса три пъти. При един от полетите, на борда, освен двучленния екипаж, се намираше и служител на компанията, който оценяваше изживяването от пътническата кабина.

Най-сериозният проблем пред евентуалния план на Брансън да изпревари Безос е нуждата от разрешение от американската гражданска авиационна администрация FAA на борда на VSS Unity да бъдат качени пътници. В момента FAA е дала разрешение само за тестови полети със служители на компанията на борда. Това, обаче изглежда дребна документална пречка за шоумена-милиардер сър Ричард Брансън.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA натовари Lockheed Martin със създаването на топлинния щит за следващата марсинска мисия
Следваща публикация
NASA изпраща две сонди към Венера
98 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX успешно изстреля безпилотен Crew Dragon

SpaceX успешно изведе на орбита космическия кораб Crew Dragon, с което започна изпитателната мисия Demo-1, която трябва да потвърди работата на апарата, преди първото изстрелване с астронавти. Това стана днес, 2 март 2019 г.

Японски милиардер и хора на изкуството ще полетят около Луната на борда на BFR

Японски милиардер и група творци ще бъдат първите цивилни пасажери, които ще полетят около Луната на борда на апарата BFR на американската компания SpaceX. Това обяви основателя на компанията Илон Мъск късно вчера, 17 септември 2018 г.

ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

Пасажерите на Blue Origin ще плащат $200 000 – 300 000 за полет

Бъдещите космически туристи, които ще се возят на космическата ракета New Shepard на компанията Blue Origin ще заплащат по $200 000 до $300 000 на полет. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с плановете на компанията.

Меню