Премиерът Янев: Шансът пилотът да бъде намерен жив е минимален

750 прочитания

Служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че предвид обстоятелствата, шансът майор Валентин Терзиев да бъде намерен жив не е голям, но въпреки това, издирването му продължава. Това каза той по време на брифинг за медиите провел се във Варна.

„За съжаление, предвид времето, което е минало от инцидента и предвид температурата на водата, независимо колко е здрав човешкия организъм, надеждите за намирането на нашия войн майор Терзиев не са големи. Въпреки от това, операцията по издирването продължава”, заяви премиерът Янев.

Той заяви, че радарният контакт с изтребителя МиГ-29 е загубен в 00,43 часа на 9 юли 2021 г., след изпълнението на бойна задача над зенитния полигон Шабла. МО съобщи официално за инцидента малко преди 09,00 часа тази сутрин.

На брифинга присъства освен премиера Янев и служебният военен министър Георги Панайотов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Към момента са намерени вещи и материали, които съответно ще бъдат изследвани. Има две работни групи – една от страна на Военно-апелативна прокуратура, а другата от страна на специализираното звено за разследване на авиационни инциденти към Военна полиция. Те вече работят паралелно и съвместно по разследването с цел установяването на всички детайли по този инцидент”, обясни още Янев.

Той съобщи, че т.нар. „черна кутия” на изтребителя не е намерена, но те щя бъде издирвана докато, не бъде намерена. Ще се работи със специална техника, тъй като се предполага, че останките на самолета са на дълбочина от порядъка на 70 m.

Янев даде интересен детайл за конкретните обстоятелства, когато е загубена връзка с изтребителя. Той каза, че стрелбата е била по светеща парашутна мишена.

„Целта се е отворила. За съжаление, нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителен маньовър от страна на нашия летец. Той поразява целта, докладва за това, но малко след това връзката е изгубена”, казва служебният министър-председател.

Целта е била парашутна мишена СПМ-100. Тя се хвърля от друг самолет, като се отваря парашут и разпалва, излъчвайки много светлина и топлина. В конкретния случай, спускането на мишената е било извършено от двуместен МиГ-29, който е летял по същия курс, но на отдалечение около 30 km и на по-голяма височина.

Той каза още, че техническото състояние на разбилия се изтребител е било добро, като по-рано същата вечер той е изпълнил и друг полет със същата задача, която е минала нормално. Самолетът е бил с ресурс.

Янев обрисува пилота, като подготвен и отличен пилот. Той е бил 1-ви клас, което значи, че може да изпълнява задачи нощем в сложни метеорологични условия. Имал е инструкторска квалификация.

 „Причината може да е всякаква, а тя ще бъде установена от разследващите групи. Много време сме критикували именно отношението към армията и в частност ВВС. Нашите пилоти, по ред причини, като например дълги години на недофинансиране, летят на един санитарен минимум. Това не е тайна, коментирано е много пъти. Това което знам, това което мога да коментирам е че хората работят свръхзвъзможностите си”, обобщи Янев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е заявил, че е спряна летателната дейност във ВВС, с изключение на специалните полети. По негово мнение, останките на изтребителя могат да се извадят от водата с малки трудности, предвид дълбочината на района, където се подозира, че се намират.

Свързани теми

Предишна публикация
МО обяви майор Терзиев за загинал
Следваща публикация
Български МиГ-29 се разби в Черно море (обновена в 13,30)
750 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: Ще опитаме да вземем повече от осем изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че страната ще купи минимум осем нови изтребители, като имало опции за взимане на повече самолети. Това каза той днес, 1 май 2018 г., по време на импровизиран брифинг на правителството.

Ще се търси ремонт на Су-25

Министерство на отбраната се готви да започне процедура за възлагане на договор за ремонт на щурмовите самолети Су-25. Това заяви днес, 31 юли 2018 г., заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков.

Три компании допуснати да дадат оферти за ремонта на Ми-17 и Ми-24

Три компании, две български и една беларуска, са допуснати до даване на оферти в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на два Ми-17 и четири Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 12 ноември 2018 г.

ВВС гасиха горски пожар през уикенда

В периода от 13 до 15 септември 2019 г., авиаторите от авиобаза Крумово изпълниха няколко задачи, в помощ на населението, по гасене на горски пожари в района на Котел и местността „Сухото езеро“ от Национален парк „Рила“. Това съобщиха от ВВС.

Меню