МО обяви майор Терзиев за загинал

856 прочитания

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни 2021 г. при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел  (светеща парашутна мишена) в нощни условия. Това съобщиха от МО малко след 17,30 днес, 10 юли.

По-рано днес, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че във водите на Черно море е открит „биологичен материал“, който ще мине през ДНК изследване за да се установи произходът му.  Адмиралът заяви и че под водата са отбелязани „контакти“, които може би принадлежат на разбилия се изтребител.

Майор Валентин Димитров Терзиев е роден през 1974 г. е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България, съобщават от МО.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!

Свързани теми

Предишна публикация
Омагьосаният кръг
Следваща публикация
Премиерът Янев: Шансът пилотът да бъде намерен жив е минимален
856 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

Меню