МО обяви майор Терзиев за загинал

860 прочитания

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни 2021 г. при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел  (светеща парашутна мишена) в нощни условия. Това съобщиха от МО малко след 17,30 днес, 10 юли.

По-рано днес, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че във водите на Черно море е открит „биологичен материал“, който ще мине през ДНК изследване за да се установи произходът му.  Адмиралът заяви и че под водата са отбелязани „контакти“, които може би принадлежат на разбилия се изтребител.

Майор Валентин Димитров Терзиев е роден през 1974 г. е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България, съобщават от МО.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!

Свързани теми

Предишна публикация
Омагьосаният кръг
Следваща публикация
Премиерът Янев: Шансът пилотът да бъде намерен жив е минимален
860 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

C-27J превози хуманитарна помощ за Албания

Български военно-транспортен самолет C-27J Spartan доставя хуманитарна помощ за пострадалите от катастрофалните наводнения в Албания. Самолетът ще извърши общо два полета, като първия стана факт днес, 6 декември 2017 г.

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…
Меню