Rafale вероятно скоро ще реализира още продажби

231 прочитания

Много е вероятно френския многоцелев изтребител Rafale да бъде продаден на Индонезия и Швейцария в следващите месеци. За това намекват съобщения в медиите на двете страни.

Френското издание Air & Cosmos цитира индонезийски медии, според които на 7 юни 2021 г. министрите на отбраната на Франция и Индонезия са подписали предварително споразумение за продажбата на 36 броя новопроизведени Rafale. Според изданието, реалният договор ще влезе в сила не по-рано от този декември, защото по сделката имало да се изчистват още детайли.

Изданието съобщава, че сделката ще се финансира на 80% със заеми от френски банки, които са гарантирани от френската държава.

Според Air & Cosmos се очаква в следващите месеци американската страна да е изключително активна в Индонезия за да се опита да отклони индонезийските намерения към американски изтребител. В последните години страната е проявявала интерес към F-16 и F-15.

В същото време, френскоезичният швейцарски вестник Le Matin съобщава, че в правителствените кръгове, везните все повече се накланят в полза на покупката на 40 броя Rafale и френската победа била практически сигурна.

Вестникът съобщава, че финансовите, техническите и политически условия по покупката на Rafale са били най-добри. Също така, в страната имало подчертана съпротива срещу покупката на американски изтребители, което можело да доведе до референдум с неясни резултати.

Припомняме, че през септември 2020 г., самото решение за покупка на нов боен самолет бе подложено на референдум. Тогава изтребителният проект бе подкрепен с малко под 8000 гласа разлика. Това води до желанието на швейцарското правителство да буди минимални полемики в обществото.

Швейцарският проект Air2030 се дели на две части – покупка на 36 или 40 нови многоцелеви изтребителя и покупка на нови наземни зенитно-ракетни комплекси. За новите изтребители е заделен бюджет от 6 млрд. швейцарски франка (€5,5 млрд.)

Le Matin пише, че официалното решение за новия изтребител вероятно ще бъде обявено в края на месеца. Rafale се конкурира с Eurofighter, F/A-18 Super Hornet и F-35. Финалните оферти бяха получени през ноември миналата година, като тогава бе съобщено, че тяхната оценка ще бъде подготвена през първото тримесечие на 2021 г.

Rafale отбеляза вече няколко победи през тази година. През май Хърватия официално съобщи, че купува 12 употребявани машини, а в началото на май бе обявено, че Египет ще купи още 30 броя Rafale, отвъд вече поръчаните 24 броя. През януари бе подписан договор за 18 броя за Гърция (шест нови и 12 употребявани), като е вероятно да последва и поръчка за още шест. Отделно експортни клиенти на типа са Индия (36 машини) и Катар (36 броя).

Свързани теми

Предишна публикация
Индия ще пенсионира МиГ-21 след две до три години
Следваща публикация
САЩ искат от ОАЕ да се отърват от Huawei преди да получат F-35
231 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Краят на прехващача МиГ-23 – част – 2

Силвия ЖЕЛЕВА предлага втората част от разказа на полковник о.р. инженер Петър Цветков за съдбата на самолета и хората, които свързаха службата и живота си с него.

Полша получи разрешение да купи 32 броя F-35 за $6,5 млрд.

Държавният департамент на САЩ формално разреши на Полша да купи 32 изтребителя F-35A. Очакваната цена на сделката е $6,5 млрд. Това се чете в съобщение до американския Конгрес на агенцията за сътрудничество в областта на отбраната DSCA от днес, 11 септември 2019 г.

Пакистан гледа към J-31

Пакистанските ВВС планират да придобият китайския изтребител от следващо поколение J-31. Това е съобщил командирът…

Чисто нов F-15QA аварира в САЩ

Чисто нов многоцелев изтребител F-15QA аварира при изпитателен полет в САЩ. Екипажът се е катапултирал…
Меню