Усилията да се намери „черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 продължават

306 прочитания

Надпреварата с времето за откриването на т.нар. „черна кутия” на катастрофиралия изтребител МиГ-29 продължава. Машината се разби малко след полунощ на 9 юни 2021 г.

Поради неблагоприятните хидрометеорологични условия от 01,00 часа на 14 юни 2021 г. временно са спрени действията по издирване на черната кутия на падналия в морето край Шабла боен самолет МиГ-29, съобщиха днес от МО.

В Щаба на ВМС продължава работата по анализиране на наличната информация с цел прецизиране на координатите на района, който ще бъде обследван за откриване на „черната кутия“ на самолета. Планира се и провеждането при необходимост на дълбоководна водолазна операция.

През почивните дни освен минен ловец „Цибър“ (на снимката) и патрулен катер от състава на ВМС в издирвателната операция участваха със специализирано оборудване и екипи Институтът по океанология към БАН с моторен кораб „Номад“, фирма ,,Хидроремонт“ ООД и фирма ,,Гео 2000“ ООД с моторен катер.

В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати беше установено, че тези обекти не са части от катастрофиралия самолет.

Въпросът в момента е, колко време ще се съхрани информацията на „черната кутия”. Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев заяви, че информацията няма да пострада поне 10 дни. След това, може да се увреди от морската вода.

Свързани теми

Предишна публикация
Военният министър и началника на отбраната на крак в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Омагьосаният кръг
306 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

ВВС откри учебната си година

С тържествен строй на личния състав и посрещане на бойното знаме днес, 7 януари 2019 г. във военните формирования на Военновъздушните сили беше открита новата 2019-та учебна година.

Нов тежък инцидент с полски МиГ-29

Полски изтребител МиГ-29 се разби малко след излитането си. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е третият загубен полски МиГ-29 в рамките на последните 15 месеца. Инцидентът е станал днес, 4 март 2019 г.

Със семестриален изпит приключи летателния стаж на четвъртокурсниците в Долна Митрополия

Семестриален изпит по летателна подготовка се проведе във Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски” с курсантите-летци 4-ти курс от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”. Това съобщиха от базата.

Меню