Усилията да се намери „черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 продължават

307 прочитания

Надпреварата с времето за откриването на т.нар. „черна кутия” на катастрофиралия изтребител МиГ-29 продължава. Машината се разби малко след полунощ на 9 юни 2021 г.

Поради неблагоприятните хидрометеорологични условия от 01,00 часа на 14 юни 2021 г. временно са спрени действията по издирване на черната кутия на падналия в морето край Шабла боен самолет МиГ-29, съобщиха днес от МО.

В Щаба на ВМС продължава работата по анализиране на наличната информация с цел прецизиране на координатите на района, който ще бъде обследван за откриване на „черната кутия“ на самолета. Планира се и провеждането при необходимост на дълбоководна водолазна операция.

През почивните дни освен минен ловец „Цибър“ (на снимката) и патрулен катер от състава на ВМС в издирвателната операция участваха със специализирано оборудване и екипи Институтът по океанология към БАН с моторен кораб „Номад“, фирма ,,Хидроремонт“ ООД и фирма ,,Гео 2000“ ООД с моторен катер.

В хода на операцията бяха открити голям брой подводни цели, но след проведено обследване на по-големите от тях с дистанционно управляеми подводни апарати беше установено, че тези обекти не са части от катастрофиралия самолет.

Въпросът в момента е, колко време ще се съхрани информацията на „черната кутия”. Командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев заяви, че информацията няма да пострада поне 10 дни. След това, може да се увреди от морската вода.

Свързани теми

Предишна публикация
Военният министър и началника на отбраната на крак в Граф Игнатиево
Следваща публикация
Омагьосаният кръг
307 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Режимът MCAS в управлението на катастрофиралия 737 Max е бил изключен, но се е задействал отново

Режимът MCAS в системата за управление на катастрофиралия етиопски Boeing 737 Max е бил изключен от екипажа, но след това се е задействал отново по неясни причини и е насочил самолетът към земята. Това са заявили за Reuters източници запознати с хода на разследването.

ВВС изпълниха задачи в помощ на населението

Българските военновъздушни сили извършиха вчера и днес, 18 септември 2019 г., донорска задача с военно-транспортен самолет C-27J и гасиха горски пожар с вертолет Ми-17. Това съобщиха от ВВС.

Тежък инцидент с Ту-22М3

При тежък инцидент на земята, трима души от екипажа на бомбардировач Ту-22М3 от състава на…
Меню