Военният министър и началника на отбраната на крак в Граф Игнатиево

587 прочитания

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов посетиха авиобаза Граф Игнатиево. Това стана днес, 15 юни 2021 г., по-малко от седмица след трагичния инцидент с майор Валентин Терзиев над Черно море.

Двамата са поднесли съболезнования за загубата на майор Терзиев на личния и командния състав на авиобазата, се казва в съобщението на МО.

„Загубихме истински ас и пилот, но и много добър човек. Вярвам, че на хора като него, на хора като Вас се крепят устоите на България. Благодарение на Вас и на него небето над България е чисто“, заяви министър Панайотов по време на срещата с пилотите.

Той изрази увереността си, че въпреки всички непремерени изказвания от различни страни след трагедията, пилотите ще намерят сили да продължат да служат на България. Министър Панайотов опроверга спекулациите, че самолетите МиГ-29 ще бъдат приземени  в следствие на инцидента и пилотите няма да могат да се подготвят и да изпълняват своите задължения.

„Самолетите са в своя жизнен цикъл, има договор за поддръжка и  тяхната експлоатация ще продължи“, категоричен бе министър Панайотов.

По думите му ще се търси вариант за подписване на договор за удължаване на ресурса на бойните самолети и след изтичане на сега действащото споразумение за поддръжка.

По време на срещата пилотите поставиха редица въпроси във връзка с удължаване на ресурса на самолетите и възможностите за увеличение на броя на часовете за подготовка на всеки един от летците.

Адмирал Емил Ефтимов запозна присъстващите с издирвателната операция на „черната кутия“ на падналия в морето МиГ-29. По думите му в момента операцията е спряна заради лошите метеорологични условия, но Военноморските сили ще я подновят веднага след като времето позволи това.

Свързани теми

Предишна публикация
Отново изплува темата за преместването на авиационния музей
Следваща публикация
Усилията да се намери „черната кутия” на катастрофиралия МиГ-29 продължават
587 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Договорът за Су-25 може да се забави

Изпълнението на договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 може да се забави. Това съобщава БГНЕС.

Министър Каракачанов: Чакаме решението на КЗК и продължаваме с РСК „МиГ”

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че повереното му министерство ще изчака решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и след това ще продължи директните преговори с РСК „МиГ”. Това каза той днес, 28 декември 2017 г. в сутрешния блок на БНТ1.

Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на българските ВВС е претърпял инцидент на земята по време на тренировъчни полети от авиобаза Граф Игнатиево днес, 19 януари 2018 г. Няма пострадали. Това съобщават от ВВС

Анализ за 2021 г. на 3-та авиобаза

“Всички налични ресурси вложихме ефективно в реална летателна подготовка и поддържането на бойното дежурство“ бе…
Меню