Издирването на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 продължава утре

258 прочитания

Издирването на т.нар. „черна кутия” на катастрофиралия на 9 юни 2021 г. изтребител МиГ-29 от състава на ВВС, ще продължи утре, 17 юни. Това съобщиха от Военноморските ни сили.

След прекъсване на операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни 2021 г. поради влошените хидрометеорологичните условия в района, продължи събирането на информация и анализирането ѝ от Поста за търсене и спасяване на ВМС, с цел по-голямо прецизиране на района на катастрофата и планиране на издирването след подобряване на хидрометеорологичните условия, съобщават от ВМС.

Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирване ще продължи от ранните утринни часове с участието на минен ловец „Цибър“ (на снимка) и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД. Два катера от ВМС ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост.

Също утре, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов ще даде пресконференция във Варна по отношение на напредъка на операцията по издирване.

Издирването ще продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 km2, в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата, а след обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е локализиране на мястото на катастрофата, посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия, казват още от ВМС.

Черната кутия не може да остане безкрайно във водата без да пострада. Според някои оценки, ВМС имат около 10 дни да открият кутията, преди тя да бъде повредена.

Свързани теми

Предишна публикация
Локализирани са останките на катастрофиралия МиГ-29
Следваща публикация
Отново изплува темата за преместването на авиационния музей
258 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО подписа рамковото споразумение за поддръжката на МиГ-29

Днес, 21 март 2018 г., беше подписано рамковото споразумение за Интегрирана логистична поддръжка на самолети МиГ-29, след като изтекоха всички процедурни срокове за обжалване на обществената поръчка. Това съобщават от МО.

Обледеняване на Тръбата на Пито е сред непосредствените причини за катастрофата на Ан-148

Обледеняване на сензорите за определяне на приборната скорост на самолета (популярно известни като „Тръба на Пито”) е най-вероятната непосредствена причина за катастрофата на руския Ан-148 край Москва, при която загинаха 71 души. Това съобщава руският разследващ орган МАК.

E-2 се разби в САЩ

Летящ радар E-2C Hawkeye се е разбил в американския щат Вирджиния. Случката е станала вчера,…

Министър Каракачанов заподозря УКРИНМАШ в опит за саботаж

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов определи действията на украинската държавна компания УКРИНМАШ, като опит за саботаж. Това каза той днес, 20 декември 2017 г., по време на брифинг за медиите в МО.

Предизвестен инцидент

На 26 април 2012 г. сутринта при излитане за полет в рамките на българско-американското учение „Тракийска звезда 2012” се разби двуместен учебно-тренировъчен изтребител МиГ-29УБ. Какво, как и защо се случи в тази априлска сутрин? На тези въпроси се опитва да отговори Красимир ГРОЗЕВ.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 45 (май 2012 г.)  

Меню