Издирването на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 продължава утре

258 прочитания

Издирването на т.нар. „черна кутия” на катастрофиралия на 9 юни 2021 г. изтребител МиГ-29 от състава на ВВС, ще продължи утре, 17 юни. Това съобщиха от Военноморските ни сили.

След прекъсване на операцията по издирване на катастрофиралия изтребител МиГ-29 на 14 юни 2021 г. поради влошените хидрометеорологичните условия в района, продължи събирането на информация и анализирането ѝ от Поста за търсене и спасяване на ВМС, с цел по-голямо прецизиране на района на катастрофата и планиране на издирването след подобряване на хидрометеорологичните условия, съобщават от ВМС.

Метеорологичната прогноза за 17 юни е благоприятна и операцията по издирване ще продължи от ранните утринни часове с участието на минен ловец „Цибър“ (на снимка) и екип и оборудване на фирма „Хидроремонт“ ООД. Два катера от ВМС ще са в готовност за допълнително усилване, при необходимост.

Също утре, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов ще даде пресконференция във Варна по отношение на напредъка на операцията по издирване.

Издирването ще продължи с обследване на дъното в район с площ 3,5 km2, в който аналитично, с висока вероятност е определеното място на катастрофата, а след обследването ще се извърши класифициране на откритите цели. Главна задача на издирването е локализиране на мястото на катастрофата, посредством откриване на части от самолета, което да послужи за изходни данни за откриване на черната кутия, казват още от ВМС.

Черната кутия не може да остане безкрайно във водата без да пострада. Според някои оценки, ВМС имат около 10 дни да открият кутията, преди тя да бъде повредена.

Свързани теми

Предишна публикация
Локализирани са останките на катастрофиралия МиГ-29
Следваща публикация
Отново изплува темата за преместването на авиационния музей
258 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Предстоят стрелби на полигон Шабла

Екипажи на МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево ще проведат полети за изпълнение на отстрели, експериментални и бойни стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ в периода от 27 август до 31 август 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Министър Каракачанов: С влизането на новия изтребител няма да свалим веднага МиГ-29 от въоръжение

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че влизането на въоръжение на нов изтребител не означава, че веднага ще бъде свален от въоръжение МиГ-29. Това изказване направи той днес, 19 април 2018 г., след заседанието на КСНС.

Ураганът Харви затвори и двете летища на Хюстън

Федералната авиационна администрация (ФАА) на САЩ затвори и двете международни летища на Хюстън, Тексас, след като града бе ударен тежко от урагана Харви. Летищата вероятно няма да отворят преди 30 август 2017 г.

Меню