Локализирани са останките на катастрофиралия МиГ-29

590 прочитания

Локализирано е мястото, където е катастрофирал изтребителят МиГ-29 и са открити по-големи останки от него, но все още няма следа от черната кутия. Това съобщи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов (на снимката) на пресконференция провела се днес, 17 юни 2021 г.

„Към момента мога да потвърдя, че е намерено мястото на инцидента. Открити са останки от самолета, включително части от колесника и двигателите. За съжаление, останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно и са изключително раздробени. Нашите надежди да намерим големи парчета от самолета, които да бъдат извадени и вътре да е черната кутия, не се оправдават”, съобщи контраадмирал Михайлов.

И в момента продължава работата по обследването на района, като там работи минен ловец „Цибър”. Останките се разглеждат внимателно с помощта на дистанционно управляеми апарати.

„Все още не е намерена черната кутия. Работим на огромна площ от около 1 km2 с дълбочина от порядъка на 70 m. Може да си представите колко време ще продължи търсенето, докато се доберем до черната кутия, ако въобще тя е останала здрава и е на повърхността на морското дъно и може да се види”, обясни още командирът на ВМС.

Той каза, че в момента се разполага с достатъчно сили и средства за операцията и няма нужда от помощ от вън. Единият от наличните дистанционно-управляеми подводни апарата има възможност да вдига от дъното малки предмети.

„Самолетът е разтрошен на хиляди парчета, ние не сме събирачи на сувенири. Нашата цел, нашата задача е да вдигнем черната кутия. Така, че обследването ще продължи дълго време. То ще зависи и от хидрометеорологичните условия. В момента те са добри, но прогнозата е пак за влошаване”, каза още адмиралът.

В заключение, командирът на ВМС каза, че вероятността да се намери черната кутия е много, много малка, но това няма да спре операцията.

Стопкадър от varna24.bg

Свързани теми

Предишна публикация
Адмирал Ефтимов: Катастрофиралият МиГ-29 не се е взривил
Следваща публикация
Издирването на черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 продължава утре
590 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Два F-5 се сблъскаха в Тайван

Два леки изтребителя F-5E от състава на тайванските ВВС се сблъскаха във въздуха. При инцидента…

Embraer E190 се аварира в Мексико

Пътнически самолет Embraer E190 аварира при излитане от летището на северния мексикански град Дуранго. При инцидента няма загинали.

Константин Попов: Ще ми се процесите около изтребителя да вървят по-бързо

Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов заяви, че му се ще процесите по избор на нов боен самолет да вървят по-бързо. Това заяви той днес, 29 ноември 2018 г. в сутрешния блок по БНТ1.

Меню