Адмирал Ефтимов: Катастрофиралият МиГ-29 не се е взривил

726 прочитания

Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, категорично отхвърли слуховете, че катастрофиралият български МиГ-29 се е взривил или е бил свален. Това заяви той днес, 18 юни 2021 г. в сутрешния блок на БНТ1.

„Не е имало експлозия. Има достатъчно очевидци, но не искам да навлизам в подробности около разследването”, каза адмирал Ефтимов.

Той заяви, че полетът на майор Терзиев е бил наблюдаван от технически средства на ВВС, ВМС и РВД и е абсурдно да говорим, че самолетът е бил свален, каквито слухове и инсинуации витаят широко в общественото пространство. Фактът, че самолетът се е раздробил и пръснал на голяма площ той обясни с факта, че се е блъснал във водата с много висока скорост, над 900 km/h, при която скорост водата е с твърдост на бетон.

„Преди два дни, в авиобаза Граф Игнатиево, капитан ме попита с болка, г-н адмирал, правите ли всичко възможно за да намерите черната кутия? Да, ние правим всичко възможно за да намерим черната кутия. ВМС реагираха своевременно. Акцията бе прекратена, тогава, когато хидрометеорологичните условия не я позволяваха. Не сме се свили в черупката си и се обърнахме към морската общественост за помощ”, обясни началникът на отбраната.

Той отхвърли критиките, че не е искана помощ от НАТО. Според него, е имало достатъчно сили и средства за осъществяването на операцията и не е било нужно да се струпват много кораби на едно място.

„Дал съм разпореждане районът да се забрани за плавене и всякакви други дейности, за да пресечем опити, някой друг да стигне до останките. Нарушителите ще бъдат санкционирани спрямо закона. Да не оскверняваме паметта на майор Терзиев. И още нещо! Самолетът носеше и още една ракета Р-73. Опасно е да се правят самоволни подводни спускания”, категоричен бе адмиралът.

Според него има шанс черната кутия да бъде намерена и няма ограничение, колко време тя ще стои под водата, стига да не бъде нарушена херметизацията ѝ. Адмирал Ефтимов каза, че според него, дори и кутията да не бъде открита, има достатъчно информация за установяване на точните причини за катастрофата.

„В напреднал етап сме по изясняване на обективната картина около инцидента. Работят паралелно две комисии – на военна прокуратура и на звеното за разследване на авиационни произшествия към Военна полиция”, разясни адмиралът.

Според началника на отбраната, пилотите, които носят бойно дежурство и тези, които изпълняват подобни тренировки имат нужния нальот и не се предприемат необосновани рискове. Той потвърди, че майор Терзиев е имал едва 13 часа от началото на годината, но до края 2021 г. е щял да получи доста повече часове. Ефтимов заяви, че е нужно добро планиране на ресурсите и сключването на договори за поддръжка, така че да има ритмично изпълнение на летателния план.

„МиГ-овете се поддържат добре. Да, те са технология от 80-те, но това е с което разполагаме, това е с което изпълняваме конституционните си задължения. Затова хора, като майор Терзиев, заслужават уважение. Полемиките около МиГ-29 се отразяват много отрицателно на морално-психологическото състояние на пилотите ни. Призовавам пилотите ни, да не се подават на внушения”, каза още адмирал Ефтимов.

В заключение каза, че изтребителната авиация не лети след катастрофата, но продължава да носи бойно дежурство. И това ще е така, докато не се изяснят причините за инцидента. Срокът за това е 30 работни дни. Ефтимов съобщи, че съвсем скоро ще се възстановят полетите на транспортната и вертолетната авиация. Скоро след това ще полети и Безмер.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще се изгражда система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
Следваща публикация
Локализирани са останките на катастрофиралия МиГ-29
726 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Подробности за катастрофата с египетски Rafale

Египетските ВВС със сигурност са загубили Rafale EM в катастрофа, която е станала факт на 28 януари 2019 г. Това пише френското издание Mediapart. Египет, обаче отрича да е имало инцидент с Rafale.

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Стартира „Шабла 2020”

Днес, 8 юни 2020 г. стартират Съвместните бойни стрелби по въздушни и надводни цели „Шабла 2020“. Това съобщават от ВВС.

Меню