Адмирал Ефтимов: Катастрофиралият МиГ-29 не се е взривил

724 прочитания

Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, категорично отхвърли слуховете, че катастрофиралият български МиГ-29 се е взривил или е бил свален. Това заяви той днес, 18 юни 2021 г. в сутрешния блок на БНТ1.

„Не е имало експлозия. Има достатъчно очевидци, но не искам да навлизам в подробности около разследването”, каза адмирал Ефтимов.

Той заяви, че полетът на майор Терзиев е бил наблюдаван от технически средства на ВВС, ВМС и РВД и е абсурдно да говорим, че самолетът е бил свален, каквито слухове и инсинуации витаят широко в общественото пространство. Фактът, че самолетът се е раздробил и пръснал на голяма площ той обясни с факта, че се е блъснал във водата с много висока скорост, над 900 km/h, при която скорост водата е с твърдост на бетон.

„Преди два дни, в авиобаза Граф Игнатиево, капитан ме попита с болка, г-н адмирал, правите ли всичко възможно за да намерите черната кутия? Да, ние правим всичко възможно за да намерим черната кутия. ВМС реагираха своевременно. Акцията бе прекратена, тогава, когато хидрометеорологичните условия не я позволяваха. Не сме се свили в черупката си и се обърнахме към морската общественост за помощ”, обясни началникът на отбраната.

Той отхвърли критиките, че не е искана помощ от НАТО. Според него, е имало достатъчно сили и средства за осъществяването на операцията и не е било нужно да се струпват много кораби на едно място.

„Дал съм разпореждане районът да се забрани за плавене и всякакви други дейности, за да пресечем опити, някой друг да стигне до останките. Нарушителите ще бъдат санкционирани спрямо закона. Да не оскверняваме паметта на майор Терзиев. И още нещо! Самолетът носеше и още една ракета Р-73. Опасно е да се правят самоволни подводни спускания”, категоричен бе адмиралът.

Според него има шанс черната кутия да бъде намерена и няма ограничение, колко време тя ще стои под водата, стига да не бъде нарушена херметизацията ѝ. Адмирал Ефтимов каза, че според него, дори и кутията да не бъде открита, има достатъчно информация за установяване на точните причини за катастрофата.

„В напреднал етап сме по изясняване на обективната картина около инцидента. Работят паралелно две комисии – на военна прокуратура и на звеното за разследване на авиационни произшествия към Военна полиция”, разясни адмиралът.

Според началника на отбраната, пилотите, които носят бойно дежурство и тези, които изпълняват подобни тренировки имат нужния нальот и не се предприемат необосновани рискове. Той потвърди, че майор Терзиев е имал едва 13 часа от началото на годината, но до края 2021 г. е щял да получи доста повече часове. Ефтимов заяви, че е нужно добро планиране на ресурсите и сключването на договори за поддръжка, така че да има ритмично изпълнение на летателния план.

„МиГ-овете се поддържат добре. Да, те са технология от 80-те, но това е с което разполагаме, това е с което изпълняваме конституционните си задължения. Затова хора, като майор Терзиев, заслужават уважение. Полемиките около МиГ-29 се отразяват много отрицателно на морално-психологическото състояние на пилотите ни. Призовавам пилотите ни, да не се подават на внушения”, каза още адмирал Ефтимов.

В заключение каза, че изтребителната авиация не лети след катастрофата, но продължава да носи бойно дежурство. И това ще е така, докато не се изяснят причините за инцидента. Срокът за това е 30 работни дни. Ефтимов съобщи, че съвсем скоро ще се възстановят полетите на транспортната и вертолетната авиация. Скоро след това ще полети и Безмер.

Свързани теми

Предишна публикация
Локализирани са останките на катастрофиралия МиГ-29
Следваща публикация
Ще се изгражда система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
724 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Македонски пилоти възстановиха подготовката си на Ми-24 у нас

В периода 12 – 16 март 2018 г., в съответствие със Споразумение за сътрудничество подписано през 1999 г. между МО на България Македония във военно формирование 32040 – Крумово се проведе обучение за възстановяване на летателната подготовка на летателен състав от Въоръжените сили на Македония на вертолет Ми-24В след продължително прекъсване на полетите. Това съобщиха от МО.

Валери Симеонов с политически цирк относно парите за нов изтребител

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов е разиграл евтин политически цирк на гърба на Военновъздушните сили по време на обсъждането на Бюджета за 2018 г. Това се чете от стенограмата на заседанието на Министерски съвет, която бе публикувана днес, 1 ноември 2017 г.

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Меню