Адмирал Ефтимов: Катастрофиралият МиГ-29 не се е взривил

726 прочитания

Адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, категорично отхвърли слуховете, че катастрофиралият български МиГ-29 се е взривил или е бил свален. Това заяви той днес, 18 юни 2021 г. в сутрешния блок на БНТ1.

„Не е имало експлозия. Има достатъчно очевидци, но не искам да навлизам в подробности около разследването”, каза адмирал Ефтимов.

Той заяви, че полетът на майор Терзиев е бил наблюдаван от технически средства на ВВС, ВМС и РВД и е абсурдно да говорим, че самолетът е бил свален, каквито слухове и инсинуации витаят широко в общественото пространство. Фактът, че самолетът се е раздробил и пръснал на голяма площ той обясни с факта, че се е блъснал във водата с много висока скорост, над 900 km/h, при която скорост водата е с твърдост на бетон.

„Преди два дни, в авиобаза Граф Игнатиево, капитан ме попита с болка, г-н адмирал, правите ли всичко възможно за да намерите черната кутия? Да, ние правим всичко възможно за да намерим черната кутия. ВМС реагираха своевременно. Акцията бе прекратена, тогава, когато хидрометеорологичните условия не я позволяваха. Не сме се свили в черупката си и се обърнахме към морската общественост за помощ”, обясни началникът на отбраната.

Той отхвърли критиките, че не е искана помощ от НАТО. Според него, е имало достатъчно сили и средства за осъществяването на операцията и не е било нужно да се струпват много кораби на едно място.

„Дал съм разпореждане районът да се забрани за плавене и всякакви други дейности, за да пресечем опити, някой друг да стигне до останките. Нарушителите ще бъдат санкционирани спрямо закона. Да не оскверняваме паметта на майор Терзиев. И още нещо! Самолетът носеше и още една ракета Р-73. Опасно е да се правят самоволни подводни спускания”, категоричен бе адмиралът.

Според него има шанс черната кутия да бъде намерена и няма ограничение, колко време тя ще стои под водата, стига да не бъде нарушена херметизацията ѝ. Адмирал Ефтимов каза, че според него, дори и кутията да не бъде открита, има достатъчно информация за установяване на точните причини за катастрофата.

„В напреднал етап сме по изясняване на обективната картина около инцидента. Работят паралелно две комисии – на военна прокуратура и на звеното за разследване на авиационни произшествия към Военна полиция”, разясни адмиралът.

Според началника на отбраната, пилотите, които носят бойно дежурство и тези, които изпълняват подобни тренировки имат нужния нальот и не се предприемат необосновани рискове. Той потвърди, че майор Терзиев е имал едва 13 часа от началото на годината, но до края 2021 г. е щял да получи доста повече часове. Ефтимов заяви, че е нужно добро планиране на ресурсите и сключването на договори за поддръжка, така че да има ритмично изпълнение на летателния план.

„МиГ-овете се поддържат добре. Да, те са технология от 80-те, но това е с което разполагаме, това е с което изпълняваме конституционните си задължения. Затова хора, като майор Терзиев, заслужават уважение. Полемиките около МиГ-29 се отразяват много отрицателно на морално-психологическото състояние на пилотите ни. Призовавам пилотите ни, да не се подават на внушения”, каза още адмирал Ефтимов.

В заключение каза, че изтребителната авиация не лети след катастрофата, но продължава да носи бойно дежурство. И това ще е така, докато не се изяснят причините за инцидента. Срокът за това е 30 работни дни. Ефтимов съобщи, че съвсем скоро ще се възстановят полетите на транспортната и вертолетната авиация. Скоро след това ще полети и Безмер.

Свързани теми

Предишна публикация
Ще се изгражда система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
Следваща публикация
Локализирани са останките на катастрофиралия МиГ-29
726 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Авиокаст: Епизод 21

В този епизод се включваме, за да обсъдим актуалната тема за политическите настроения около втората…

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Възобновяват подводното търсене на полет MH370

Правителството на Малайзия е сключило споразумение с компанията Ocean Infinity за ново подводно издирване на останките на полет MH370. Рестартирането на търсенето на изчезналия Boeing 777 бе обявено от австралийския министър на транспорта Дарън Честър.

Меню