Индия ще пенсионира МиГ-21 след две до три години

506 прочитания

Индийските ВВС смятат да пенсионират последните си останали изтребители МиГ-21 в рамките на следващите два – три години. Това е съобщил командващият генерал Р К С Бхадауриа, цитиран от The Times of India.

„Спирането на МиГ-21 от полети веднага не е отговор на нашите проблеми. В следващите две – три години ще пенсионираме типа, като това ще става паралелно с изтичането на неговия технически ресурс”, заявява Бхадауриа, по време на церемонията за завършването във Военновъздушната академия на страната.

Генерал Бхадауриа е посочил, че приемането на въоръжение на новите изтребители Rafale върви по план и ще приключи до април 2022 г., когато ще бъде получен последния от поръчаните 36 броя.

От началото на 2021 г. индийските ВВС загуби три МиГ-21. При инцидентите загинаха двама летци.

Индия в момента експлоатира пет ескадрили с модернизирани МиГ-21 Bisone, които са към края на жизнения си цикъл. През октомври 2019 г., когато генерал Бхадауриа пое командването на индийските ВВС, той заяви, че всички МиГ-21 ще бъдат свалени от въоръжение до края на 2021 г. Замяната на МиГ-21 трябва да стане с Rafale и новия лек индийски изтребител Tejas.

Tejas, обаче се бави изключително много, а заявленията на командващия на индийските ВВС, че до 2024 г. на въоръжение ще бъдат приети достатъчно Tejas, изглеждат свръхоптимистични.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отива към нови полемики около избора на нов изтребител
Следваща публикация
Rafale вероятно скоро ще реализира още продажби
506 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полковник Русев: Решението за изтребителя бе политическо, експертизата бе игнорирана

Заместник-командира на авиобаза Граф Игнатиево полковник Николай Русев директно заяви, че решението за покупката на F-16 е било чисто политическо и експертното мнение не е било зачетено. Това каза той днес, 29 май 2019 г., в ефира на БНТ1.

Израелски медии обявиха F-16 за победител в Хърватска, но оттам отрекоха

Няколко водещи израелски медии обявиха, че израелската оферта за употребявани изтребители F-16 е победила в Хърватска, но информацията бе отречена от хърватски официални лица и институции.

Lockheed Martin изнася производството на F-16 в Индия, ако продаде изтребителя там

Lockheed Martin ще изнесе изцяло сглобяването на F-16 в Индия, ако спечели конкурса за нов изтребител там, но дори и това да не се случи, производството на крилото със сигурност ще бъде пренесено там. Това съобщава Reuters.

Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.

Канада смята да оперира със своите остарели изтребители CF-18 поне още около 15 години. До сега страната планираше тези самолети да се пенсионират около 2025 г. Това съобщава канадския вестник National Post.

Меню