Индия ще пенсионира МиГ-21 след две до три години

505 прочитания

Индийските ВВС смятат да пенсионират последните си останали изтребители МиГ-21 в рамките на следващите два – три години. Това е съобщил командващият генерал Р К С Бхадауриа, цитиран от The Times of India.

„Спирането на МиГ-21 от полети веднага не е отговор на нашите проблеми. В следващите две – три години ще пенсионираме типа, като това ще става паралелно с изтичането на неговия технически ресурс”, заявява Бхадауриа, по време на церемонията за завършването във Военновъздушната академия на страната.

Генерал Бхадауриа е посочил, че приемането на въоръжение на новите изтребители Rafale върви по план и ще приключи до април 2022 г., когато ще бъде получен последния от поръчаните 36 броя.

От началото на 2021 г. индийските ВВС загуби три МиГ-21. При инцидентите загинаха двама летци.

Индия в момента експлоатира пет ескадрили с модернизирани МиГ-21 Bisone, които са към края на жизнения си цикъл. През октомври 2019 г., когато генерал Бхадауриа пое командването на индийските ВВС, той заяви, че всички МиГ-21 ще бъдат свалени от въоръжение до края на 2021 г. Замяната на МиГ-21 трябва да стане с Rafale и новия лек индийски изтребител Tejas.

Tejas, обаче се бави изключително много, а заявленията на командващия на индийските ВВС, че до 2024 г. на въоръжение ще бъдат приети достатъчно Tejas, изглеждат свръхоптимистични.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцария отива към нови полемики около избора на нов изтребител
Следваща публикация
Rafale вероятно скоро ще реализира още продажби
505 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Все още не могат да открият японския F-35A

Точното място, където е потънал японския изтребител F-35A продължава да остава мистерия, въпреки че той се издирва от Япония и САЩ вече седмица. Това съобщава AP.

Плевнелиев смята, че армията ще спечели от отлагането на изтребителната програма

Бившият президент Росен Плевнелиев смята, че Българската армия може само да спечели от това, че парламента е върнал проекта за нов боен самолет. Това заявява той в интервю за вестник „24 часа” публикувано днес, 8 октомври 2017 г.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Меню