Министър Панайотов: Оптимист съм за намирането на черната кутия

130 прочитания

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че е оптимист, че черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 ще бъде намерена. Това каза той днес, 21 юни 2021 г. пред журналисти.

„Обнадеждени сме! Смятам, че има надежда и възможност да открием черната кутия”, каза Панайотов.

Той съобщи, че са открити голям брой парчета от разбилия се самолет. Министърът се въздържа от прогнози, дали информацията на кутията ще бъде нарушена от престоя под вода. Според Панайотов настоящата задача е кутията да бъде намерена и извадена.

В същото време, от ВМС съобщиха, че по време на вторият етап на операцията за издирване на останките на падналия изтребител е била обследван цялостно уточнения район на инцидента и бяха събрани голямо количество снимков и видео материал от морското дъно.

Акцията, обаче засега спира.

„Специалистите от ВМС и ВВС извършват детайлен анализ на цялата събрана информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на „черната кутия“ на самолета. Паралелно с това се извършва профилактика и подготовка на подводното оборудване за възобновяване на издирването в района. Цялата събрана до момента информация от ВМС е изпратена на разследващите органи”, съобщават от Военноморските сили.

Според съобщението, издирвателните действията в района на инцидента ще продължат веднага след завършване на анализа на информацията и готовността на подводните апарати, стига хидрометеорологични условия да са нормални.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС възобновяват операцията по търсене на черната кутия
Следваща публикация
Ще се изгражда система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
130 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Ден на отворените врати във Враждебна

Във връзка с Международният ден на авиацията и космонавтиката и 40-ата годишнина от космическия полет на първия български космонавт Георги Иванов, на 12 април 2019 г. (петък) 16-та транспортна авиогрупа Враждебна ще отвори врати за посетители. Това съобщиха оттам.

ELTA представи наземните си радари в София

Израелската компания Elta, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), представи днес, 16 април 2019 г., своето портфолио от наземно базирани 3D радари.

Учебно-методически сбор по безопасност на полетите във ВВС

В съответствие с План за дейността на Военновъздушните сили през учебната 2019 г. и в изпълнение на заповед на командира на ВВС на 8 и 9 април 2019 г. в Боровец се провежда учебно-методически сбор по безопасност на полетите под ръководството на генерал-майор Цанко Стойков. Това се съобщава от ВВС.

Железният генерал

Ганчо КАМЕНАРСКИ се срещна с ген. Желязко Желязков, една от живите легенди на българската военна авиация през 50-те, 60-те, 70-те и 80-те години.

Меню