Министър Панайотов: Оптимист съм за намирането на черната кутия

130 прочитания

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов заяви, че е оптимист, че черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 ще бъде намерена. Това каза той днес, 21 юни 2021 г. пред журналисти.

„Обнадеждени сме! Смятам, че има надежда и възможност да открием черната кутия”, каза Панайотов.

Той съобщи, че са открити голям брой парчета от разбилия се самолет. Министърът се въздържа от прогнози, дали информацията на кутията ще бъде нарушена от престоя под вода. Според Панайотов настоящата задача е кутията да бъде намерена и извадена.

В същото време, от ВМС съобщиха, че по време на вторият етап на операцията за издирване на останките на падналия изтребител е била обследван цялостно уточнения район на инцидента и бяха събрани голямо количество снимков и видео материал от морското дъно.

Акцията, обаче засега спира.

„Специалистите от ВМС и ВВС извършват детайлен анализ на цялата събрана информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на „черната кутия“ на самолета. Паралелно с това се извършва профилактика и подготовка на подводното оборудване за възобновяване на издирването в района. Цялата събрана до момента информация от ВМС е изпратена на разследващите органи”, съобщават от Военноморските сили.

Според съобщението, издирвателните действията в района на инцидента ще продължат веднага след завършване на анализа на информацията и готовността на подводните апарати, стига хидрометеорологични условия да са нормални.

Свързани теми

Предишна публикация
ВМС възобновяват операцията по търсене на черната кутия
Следваща публикация
Ще се изгражда система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване
130 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Q400 катастрофира в Непал

Турбовитлов пътнически самолет Bombardier Q400 катастрофира при кацане на международното летище на Катманду, Непал. Инцидентът, който е станал днес, 12 март 2018 г., е причинил 49 жертви сред 71-те намиращи се на борда.

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Меню