Ще се изгражда система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване

432 прочитания

Системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) ще бъде изградена с помощта на средства по Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това съобщи днес, 21 юни 2021 г., служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Мога да кажа, че въпросът е решен. Изготвен е проект и цялостна оценка. Внася се всичко в Плана за възстановяване и устойчиво развитие на Европейската комисия. Планирано е да се закупят шест хеликоптера, да се изградят площадки в 15 до 20 лечебни заведения в страната. Казаха ми, че са необходими две години от поръчката на хеликоптерите до доставката им. Така, че би трябвало до 2024 г. да имаме функционираща система. Ние сме дали вече тласъкът на проекта”, отговори Кацаров на журналистически въпрос, какво се случва с изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздуха.

Министърът каза, че е заварил в министерството доста свършена документална работа по този проект, но процесът, по неясни причини, не е бил довършен.

Д-р Кацаров каза, че има разчет за това, колко пари трябва да се вложат в проекта и по неговите думи става въпрос за 50 – 60 млн., но той не уточни в каква валута говори – левове или евро. В сумата влиза и изграждането на площадки до болниците, които ще приемат медицинските вертолети.

Служебният здравен министър бе запитан и за 20-те млн. лева, които бяха пренасочени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за покупка на един медицински вертолет. Сумата бе официално отделена през септември 2020 г., но така и не бе стартиран процес за възлагане на обществена поръчка.

Кацаров потвърди, че по проекта няма движение, но не стана ясно какво ще се случи с въпросните 20 млн. лева.

Така изглежда, че сагата с изграждане на система за HEMS в България върви към приключване. Въпросът бе повдиган многократно в последните години, но така и по него не бе правено нищо съществено.

В края на 2017 и началото на 2018 г. тогавашният премиер Бойко Борисов твърдеше, че ще задейства част от наличните Cougar за медицински цели, но идеята тихо умря.

След няколко скандала заради липсата на медицински вертолети, през февруари 2020 г. бе обещано, че с пренасочени средства на оперативна програма „Региони в растеж” ще бъдат купени два медицински вертолета. Ставаше въпрос за 20 млн. лева, а новината беше обявена в Парламента от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Още тогава, обаче беше ясно, че парите няма да стигнат за покупка на два вертолета, а само на един. Нещо, което се потвърди, след проведеното пазарно проучване през лятото на 2020 г. Парите пък, бяха одобрени официално за проекта чак на 24 септември.

В края на ноември 2020 г., между двете четения на Държавния бюджет за 2021 г., депутатът от БСП Дора Янкова, внесе предложение да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.

Предложението, обаче е отхвърлено от депутатите на ГЕРБ без дебат и при полупразна зала.

На 3 декември 2020 г. от Президентството директно предложиха да се изгради цялостна система за HEMS с покупката на пет вертолета и изграждане на инфраструктура за тях, като дори направиха калкулация за това – 85 млн. лева. Това трябва да се реализира в рамките на националния план, който да способства за възстановяването от кризата, причинена от COVID-19. Предложението срещна само мълчание от страна на управляващите от ГЕРБ и то не бе включено в техния вариант на плана за възстановяване и развитие.

В самия край на 2020 г. Борисов лансира идеята да преоборудва нелетящите от десетилетие Ми-14 в летящи линейки, а на 6 януари 2021 г. отново изтупа от прахта идеята да се преоборудват вертолети Cougar за медицински цели. Разбира се, всичко това отново остана само на ниво празнодумие. По неофициална информация, с която АЕРО разполага, и вторият опит да се направят вертолетите Cougar на летящи линейки е умрял през тази пролет.

Междувременно, с идването на служебното правителство, стана ясно, че Планът за възстановяване и устойчиво развитие ще бъде преработен. Точно в рамките на тази преработка става възможно наместването на въпросните шест медицински вертолета.

Дори и извън властта, обаче бившият премиер Борисов продължи да „твори“ по темата, като в края на май каза, че Румен Радев, в ролята му на командир на ВВС е купил вертолетите Cougar и заради това нямало медицински вертолети у нас. В същото време, в предизборната платформа на ГЕРБ е записано, че партията ще работи за изграждане на система за HEMS.

Свързани теми

Предишна публикация
Адмирал Ефтимов: Катастрофиралият МиГ-29 не се е взривил
Следваща публикация
Министър Панайотов: Оптимист съм за намирането на черната кутия
432 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Цената на изречените неистини

На 11 юни 2019 г. се навърши една година от катастрофата на вертолета Ми-17 в Крумово. При тежкия инцидент загинаха двама авиатори. Разбира се, подобни трагични годишнини не са сред поводите, които хората искат да отбелязват, но това не значи, че политически фигури няма да се опитат да извадят евтини и съмнителни дивиденти от трагедията.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Правителството заговори за пренасочване на военни вертолети към медицински и противопожарни задачи

Премиерът Бойко Борисов заговори за пренасочване на военни вертолети към изпълнение на медицински и противопожарни задачи. Това заяви той на заседанието на Министерски съвет, което бе проведено днес, 18 януари 2018 г.

Първи UH-60А+ за Афганистан

Към средата на август 2017 г. работите по първият транспортно-десантен вертолет UH-60А+ Black Hawk за Афганистан са били завършени, като той вече е в готовност за доставка през септември.

AS 532 извърши медицински полет

Днес, 30 септември 2019 г. беше изпълнен специален медицински полет с един вертолет АS 532AL Cougar с регистрационен знак 710, от състава на авиобаза Крумово. Това съобщиха от ВВС

40 години Ми-24 в България

Ранният следобед на 17 юни 1979 г. на несъществуващото вече военно летище Пловдив – където днес се намира жилищния комплекс Тракия – е смутен от шум на необичайни вертолети. Това е денят, когато първата четворка Ми-24 пристига в България. До 1986 г. броят ще нарасне на 44, от които шест все още остават на служба в родните ВВС.

Меню