Ще се изгражда система за HEMS в рамките на Плана за възстановяване

549 прочитания

Системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS – Helicopter Emergency Medical Service) ще бъде изградена с помощта на средства по Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Това съобщи днес, 21 юни 2021 г., служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Мога да кажа, че въпросът е решен. Изготвен е проект и цялостна оценка. Внася се всичко в Плана за възстановяване и устойчиво развитие на Европейската комисия. Планирано е да се закупят шест хеликоптера, да се изградят площадки в 15 до 20 лечебни заведения в страната. Казаха ми, че са необходими две години от поръчката на хеликоптерите до доставката им. Така, че би трябвало до 2024 г. да имаме функционираща система. Ние сме дали вече тласъкът на проекта”, отговори Кацаров на журналистически въпрос, какво се случва с изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздуха.

Министърът каза, че е заварил в министерството доста свършена документална работа по този проект, но процесът, по неясни причини, не е бил довършен.

Д-р Кацаров каза, че има разчет за това, колко пари трябва да се вложат в проекта и по неговите думи става въпрос за 50 – 60 млн., но той не уточни в каква валута говори – левове или евро. В сумата влиза и изграждането на площадки до болниците, които ще приемат медицинските вертолети.

Служебният здравен министър бе запитан и за 20-те млн. лева, които бяха пренасочени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за покупка на един медицински вертолет. Сумата бе официално отделена през септември 2020 г., но така и не бе стартиран процес за възлагане на обществена поръчка.

Кацаров потвърди, че по проекта няма движение, но не стана ясно какво ще се случи с въпросните 20 млн. лева.

Така изглежда, че сагата с изграждане на система за HEMS в България върви към приключване. Въпросът бе повдиган многократно в последните години, но така и по него не бе правено нищо съществено.

В края на 2017 и началото на 2018 г. тогавашният премиер Бойко Борисов твърдеше, че ще задейства част от наличните Cougar за медицински цели, но идеята тихо умря.

След няколко скандала заради липсата на медицински вертолети, през февруари 2020 г. бе обещано, че с пренасочени средства на оперативна програма „Региони в растеж” ще бъдат купени два медицински вертолета. Ставаше въпрос за 20 млн. лева, а новината беше обявена в Парламента от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова. Още тогава, обаче беше ясно, че парите няма да стигнат за покупка на два вертолета, а само на един. Нещо, което се потвърди, след проведеното пазарно проучване през лятото на 2020 г. Парите пък, бяха одобрени официално за проекта чак на 24 септември.

В края на ноември 2020 г., между двете четения на Държавния бюджет за 2021 г., депутатът от БСП Дора Янкова, внесе предложение да се направи капиталов разход в бюджета на здравното министерство за закупуването на два вертолета за спешна медицинска помощ по въздуха и реакции при кризи. Освен машините, трябва да се купи и медицинско оборудване за тях и съпътстващото оборудване. За това се предлага да се отдели бюджет от 25 млн. лева.

Предложението, обаче е отхвърлено от депутатите на ГЕРБ без дебат и при полупразна зала.

На 3 декември 2020 г. от Президентството директно предложиха да се изгради цялостна система за HEMS с покупката на пет вертолета и изграждане на инфраструктура за тях, като дори направиха калкулация за това – 85 млн. лева. Това трябва да се реализира в рамките на националния план, който да способства за възстановяването от кризата, причинена от COVID-19. Предложението срещна само мълчание от страна на управляващите от ГЕРБ и то не бе включено в техния вариант на плана за възстановяване и развитие.

В самия край на 2020 г. Борисов лансира идеята да преоборудва нелетящите от десетилетие Ми-14 в летящи линейки, а на 6 януари 2021 г. отново изтупа от прахта идеята да се преоборудват вертолети Cougar за медицински цели. Разбира се, всичко това отново остана само на ниво празнодумие. По неофициална информация, с която АЕРО разполага, и вторият опит да се направят вертолетите Cougar на летящи линейки е умрял през тази пролет.

Междувременно, с идването на служебното правителство, стана ясно, че Планът за възстановяване и устойчиво развитие ще бъде преработен. Точно в рамките на тази преработка става възможно наместването на въпросните шест медицински вертолета.

Дори и извън властта, обаче бившият премиер Борисов продължи да „твори“ по темата, като в края на май каза, че Румен Радев, в ролята му на командир на ВВС е купил вертолетите Cougar и заради това нямало медицински вертолети у нас. В същото време, в предизборната платформа на ГЕРБ е записано, че партията ще работи за изграждане на система за HEMS.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Панайотов: Оптимист съм за намирането на черната кутия
Следваща публикация
Адмирал Ефтимов: Катастрофиралият МиГ-29 не се е взривил
549 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Латвия се интересува от покупката на четири UH-60

Латвия се интересува от покупката на четири тактически транспортни вертолета UH-60M Blachk Hawk. Това става ясно от запитването, което е отправено към Конгреса на САЩ от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ (DSCA).

Първи полет на Ка-52М

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен…

Вертолет на ВВС гаси пожар в района на Сандански

Вертолет Ми-17 от състава на Военновъздушните сили се включи в потушаването на голям горски пожар в района между селата Илинденци и Плоски, община Сандански, област Благоевград. Това съобщават от МО.

България и Македония обменят опит във вертолетната авиация

На 24 и 25 септември 2019 г. в Командването на Въздушна бригада Петровец бяха проведени експертни дискусии в областта на военната авиация и противовъздушната отбрана между екипи на Република Северна Македония и Република България. Това съобщават македонските въоръжени сили.

Меню