Свалянето на данните от черната кутия ще се забави

149 прочитания

Непредвиден технически проблем ще забави свалянето на данните от черната кутия на катастрофиралия български изтребител МиГ-29. Това съобщи днес, 25 юни 2021 г., служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

„Все още не са свалени данните от черната кутия. Предстои това да стане. Възникна един непредвиден технически проблем. Става въпрос за скъсан лентов кабел. Трябва да бъде доставен такъв нов. Не може със собствени сили и средства да го поправяме, защото това ще ни изправи пред риска да загубим данните в черната кутия. Ще се обърнем към производителя, в случая производителят е в Украйна. Опасяваме се, че има части от платката, които са разхерметизирани и са с възможни повреди. Но така или иначе, със съдействието на производителя, аз съм почти на 100% сигурен, че ще възстановим всичко и до два – три дни информацията ще бъде свалена”, заяви Панайотов в сутрешния блок на БНТ1.

Министърът каза, че производителят на кутията в е Украйна, като той не изключи изпращане на кутията там, ако това се наложи.

Черната кутия бе извадена от дъното на Черно море вчера и след това бе пренесена в авиобаза Граф Игнатиево за анализ.

„Води се разследване, има специализирано звено във Военна полиция, което се занимава с разследването на авиоинциденти. Тяхното разследване е почти към своя край. Те са възстановили целият полет, с изключение на последните 13 секунди от него, информацията за които се намира в черната кутия. Какво е правил майор Терзиев в тези секунди, засега ние не може да твърдим със сигурност”, каза още военният министър.

Той уточни, че тези 13 секунди са свързани с действията на пилота, а не с траекторията на самолета. Тя е ясна от радари (военни и цивилни), от свидетели – военни и цивилни и от разговори между пилота и командващите учението. Според Панайотов, не е тайна как е летял самолетът.

Панайотов изнесе детайли около пускането на парашутната мишена СПМ-100. Вдовицата на майор Терзиев спомена в някои свои медийни участия, че мишената е била спусната твърде ниско.

„Мишената е спусната от 7000 m височина, на 20 km от брега, движела се е с 480 km/h в момента на пускането. Тя е спусната съгласно заложените параметри и в началото се е спускала с нормална и допустима вертикална скорост. Тя обаче е започнала да се спуска по-бързо, както е видяно от наблюдателния пункт. Скоростта на мишената се е увеличила рязко, още не знаем защо”, каза министър Панайотов.

Засега не е ясно дали мишената не е била дефектна, но очевидно е имало някакъв проблем, който предстои да бъде изяснен, сподели той.

„Много е вероятно бързопадащата мишена да е принудила майор Терзиев да се спусне по-ниско”, каза още министърът на отбраната, но отказа да дава повече детайли с обяснението, че се води разследване от прокуратурата и детайли трябва да се дават от тях.

„Нямаме основание да смятаме, че МиГ-29 са технически неизправни. До този момент, това е извода от разследването – нямаме данни, че е имало неизправност”, отговори Панайотов на въпроса, дали изтребителите МиГ-29 ще бъдат спрени от полети.

В заключение, Панайотов каза, че очаква всичко около катастрофата да излезе наяве и обществото да бъде запознато с фактите.

Свързани теми

Предишна публикация
Черната кутия на катастрофиралия МиГ-29 е намерена (обновена)
Следваща публикация
ВВС са препоръчали да се търси помощ от производителя на черната кутия
149 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МО търси рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за МиГ-29

Министерство на отбраната стартира вчера, 7 декември 2017 г., процедура за обществена поръчка за избор на изпълнител на рамково споразумение за интегрирана логистична поддръжка за българските изтребители МиГ-29. МО ще изпрати покана само до една компания – РСК „МиГ”, тъй като тя била единствената, която може да осигури такава дейност.

Беларус ще ремонтира Су-25

Белоруският „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи ще изпълни обществената поръчка за ремонта на щурмовите самолети Су-25 на нашите ВВС. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 23 октомври 2018 г.

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Константин Попов: Методиката за оценка на изтребителя трябва да се промени заради повечето участници

Председателят на комисията по отбрана в Парламента и депутат от ГЕРБ Константин Попов заяви, че методиката за оценка и математическия модел за това, трябва да бъде променен заради оценяването на по-голям брой оферти за нови изтребители. Това каза той вчера, 30 май 2018 г., в сутрешния блок на БНТ1.

Меню