ВВС са препоръчали да се търси помощ от производителя на черната кутия

122 прочитания

Инженерите от авиобаза Граф Игнатиево, които са работили по „черната кутия” на катастрофиралия изтребител МиГ-29, са препоръчали да се потърси помощ от производителя ѝ, с цел разчитане на данните. Това стана ясно днес, 25 юни 2021 г., по време на брифинг в авиобазата.

„Предполагам, че никой не се съмнява, че ние сме хората, които най-много искаме да свалим информацията и да направим необходимия анализ. Ние сме инженери и трябва да сме реалисти, за това, до къде се простират възможностите ни. Не сме оторизирани да работим толкова навътре в тази система и нашите опасения са, че може да допринесем за загуба на информацията. Затова сме препоръчали на комисията, която разследва инцидента и както препоръчват документите за разследване, да се обърнем към производителя на това устройство, за да изключим всякаква възможност за загуба на информация. Считаме, че единствено производителя може да гарантира, че тази информация ще бъде свалена без загуби”, заявява подполковник Людмил Вълков, началник на Отделение „Авиационна техника и въоръжение“.

Подполковникът обясни, че регистраторът, по-популярно известен, като „черна кутия” не се отваря, експлоатира или ремонтира в базата по никакъв начин. От същият тип е бил регистраторът, който е бил поставен на МиГ-29УБ борд 11, който се разби през април 2012 г. Тогава данните от него са били свалени успешно.

По време на брифинга бе показан учебен регистратор, като бяха демонстрирани основните му елементи.

„Това, което получихме вчера от колегите от ВМС, бе защитения корпус на регистратора. За съжаление, имахме нарушение херметичността на здравия корпус и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, за който мислим че е керосин. Корпусът беше деформиран и отсъстваше електрическия съединител и също бе прекъснат лентовия кабел. Констатирахме и нарушения на модула на паметта”, разясни още подполковникът.

Модулът-памет на регистраторът е бил предаден на разследващата комисия и в момента се съхранява при специални условия в София. Решението, какво да се прави с него е на комисията.

 „Такива регистратори са получавани в базата през 2016 г. от Украйна и през 2019 г. от РСК „МиГ”. Въпреки, че доставките са от украинска фирма, реално регистраторите са произведени в Русия. Сега трябва да влезем в контакт с РСК „МиГ”, за да уточним кой точно е производител на т.нар. „черна кутия” и се надяваме бързо да влезем в контакт с него и да бъде извадена информацията от запаметяващото устройство”, обясни бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза Граф Игнатиево.

Той каза, че в момента не е ясно колко бързо ще се влезе в контакт с производителя.

„За нас е важно да излезе цялата информация, за да стане ясно, че никой нищо не крие и никой с нищо не спекулира”, каза още генералът.

По време на брифинга на офицерите многократно бяха задавани въпроси свързани с това, чия е вината за катастрофата с майор Терзиев, кой трябва да носи отговорността и какви са водещите версии за случилото се. След дълга поредица от подобни въпроси подполковник Людмил Вълков взе думата и заяви следното:

 „Хубаво е всички ваши колеги да знаят, че на този момент на разследването е добре, тези въпроси да не се задават. Първо, защото докато тече разследването на тях не може да се отговори официално. И второ, защото тези въпроси и грешните им отговори подхранват излишни спекулации в различните медиите, социалните мрежи и това не води до никакви положителни неща. Майор Терзиев беше един прекрасен човек и мисля, че не заслужава това. Ще направим всичко, независимо какво ни коства, за да може близките, комисията и всички ние от ВВС да имаме цялата истина. Първо, защото никой не иска да я крие и второ, дори и някой да иска, това няма как да се случи. Всички трябва да са убедени в това”

Свързани теми

Предишна публикация
Служебният министър на отбраната обеща публичен доклад за катастрофата с МиГ-29
Следваща публикация
Свалянето на данните от черната кутия ще се забави
122 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заяви, че ескадрила изтребители ще ни струват 5 млрд. лева

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че покупката на пълна ескадрила многоцелеви изтребители, заедно с въоръжението към тях, ще струва около 5 млрд. лева. Това той каза в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню