ВВС са препоръчали да се търси помощ от производителя на черната кутия

117 прочитания

Инженерите от авиобаза Граф Игнатиево, които са работили по „черната кутия” на катастрофиралия изтребител МиГ-29, са препоръчали да се потърси помощ от производителя ѝ, с цел разчитане на данните. Това стана ясно днес, 25 юни 2021 г., по време на брифинг в авиобазата.

„Предполагам, че никой не се съмнява, че ние сме хората, които най-много искаме да свалим информацията и да направим необходимия анализ. Ние сме инженери и трябва да сме реалисти, за това, до къде се простират възможностите ни. Не сме оторизирани да работим толкова навътре в тази система и нашите опасения са, че може да допринесем за загуба на информацията. Затова сме препоръчали на комисията, която разследва инцидента и както препоръчват документите за разследване, да се обърнем към производителя на това устройство, за да изключим всякаква възможност за загуба на информация. Считаме, че единствено производителя може да гарантира, че тази информация ще бъде свалена без загуби”, заявява подполковник Людмил Вълков, началник на Отделение „Авиационна техника и въоръжение“.

Подполковникът обясни, че регистраторът, по-популярно известен, като „черна кутия” не се отваря, експлоатира или ремонтира в базата по никакъв начин. От същият тип е бил регистраторът, който е бил поставен на МиГ-29УБ борд 11, който се разби през април 2012 г. Тогава данните от него са били свалени успешно.

По време на брифинга бе показан учебен регистратор, като бяха демонстрирани основните му елементи.

„Това, което получихме вчера от колегите от ВМС, бе защитения корпус на регистратора. За съжаление, имахме нарушение херметичността на здравия корпус и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, за който мислим че е керосин. Корпусът беше деформиран и отсъстваше електрическия съединител и също бе прекъснат лентовия кабел. Констатирахме и нарушения на модула на паметта”, разясни още подполковникът.

Модулът-памет на регистраторът е бил предаден на разследващата комисия и в момента се съхранява при специални условия в София. Решението, какво да се прави с него е на комисията.

 „Такива регистратори са получавани в базата през 2016 г. от Украйна и през 2019 г. от РСК „МиГ”. Въпреки, че доставките са от украинска фирма, реално регистраторите са произведени в Русия. Сега трябва да влезем в контакт с РСК „МиГ”, за да уточним кой точно е производител на т.нар. „черна кутия” и се надяваме бързо да влезем в контакт с него и да бъде извадена информацията от запаметяващото устройство”, обясни бригаден генерал Николай Русев, който е командир на авиобаза Граф Игнатиево.

Той каза, че в момента не е ясно колко бързо ще се влезе в контакт с производителя.

„За нас е важно да излезе цялата информация, за да стане ясно, че никой нищо не крие и никой с нищо не спекулира”, каза още генералът.

По време на брифинга на офицерите многократно бяха задавани въпроси свързани с това, чия е вината за катастрофата с майор Терзиев, кой трябва да носи отговорността и какви са водещите версии за случилото се. След дълга поредица от подобни въпроси подполковник Людмил Вълков взе думата и заяви следното:

 „Хубаво е всички ваши колеги да знаят, че на този момент на разследването е добре, тези въпроси да не се задават. Първо, защото докато тече разследването на тях не може да се отговори официално. И второ, защото тези въпроси и грешните им отговори подхранват излишни спекулации в различните медиите, социалните мрежи и това не води до никакви положителни неща. Майор Терзиев беше един прекрасен човек и мисля, че не заслужава това. Ще направим всичко, независимо какво ни коства, за да може близките, комисията и всички ние от ВВС да имаме цялата истина. Първо, защото никой не иска да я крие и второ, дори и някой да иска, това няма как да се случи. Всички трябва да са убедени в това”

Свързани теми

Предишна публикация
Свалянето на данните от черната кутия ще се забави
Следваща публикация
Служебният министър на отбраната обеща публичен доклад за катастрофата с МиГ-29
117 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Gripen C/D ще се развива поне до 2050 г.

Saab има намерение да развива Gripen C/D поне до 2050 г., като е уверена в способностите на този изтребител, особено в конфигурацията, която се предлага на България – MS 20 с радар PS-05/A Mk. 4. Това разказва Матс Торбьорнсон, тест пилот в Saab и продуктов мениджър за Gripen, с който разговаряхме за способностите на изтребителя и неговата перспектива в близките години.

L-39 – днес и утре в България

Днес на въоръжение в българските ВВС остават 12 реактивни учебно-тренировъчни самолета L-39ZA, но само половината от тях са с удължен ресурс и преминали основен ремонт за да се поддържат в летателна годност.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Меню