Служебният министър на отбраната обеща публичен доклад за катастрофата с МиГ-29

272 прочитания

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов обеща, че докладът за катастрофата на майор Валентин Терзиев ще бъде разделен на класифицирана и некласифицирана част, като втората ще бъде оповестена публично, веднага щом е готова. Това каза той днес, 27 юни 2021 г. в ефира на БНР.

„Работата на разследващата комисия към Военна полиция, която е на мое подчинение, ще приключи до около две седмици. Тогава те ще излязат с официален доклад. Този доклад ще бъде в две части – първата част ще бъде некласифицирана, втората ще е класифицирана. Класифицирането се прави не за да се крие нещо, а защото има неща, които касаят сигурността на България. Веднага след като бъде готов, некласифицираната част на доклада ще бъде оповестена.”, обеща в предаването „Неделя 150” Панайотов.

Струва си да се отбележи, че до сега доклад от инцидент с летателен апарат от състава на ВВС не е бил оповестяван публично. Обикновено целите доклади се засекретяват, а пред обществото се дават само общи обяснения за случилото се. Такъв бе случая с катастрофата на Ми-17 през юни 2018 г., когато МО обяви, че разследването е приключило, но се засекретява, а тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни случилото се със „загуба на рефлекс” заради малко летене.

„Няма интерес някой да крие причините за катастрофата с майор Терзиев. Разбирам, че в последните години е натрупано огромно недоверие към държавните институции. Хората свикнаха да чуват манипулации и изкривяване на истината. В момента нашият подход е коранно различен – в рамките на позволеното, ние сме максимално прозрачни, даваме веднага брифинги с възможно най-компетентните експерти, когато има ново развитие”, обясни Панайотов.

Служебният министър каза, че в обществото витаят огромен брой слухове и призова журналистите да търсят истината, а не да дават публичност на клюки и празни спекулации. Той даде пример с телевизионен репортаж, където човек показва как се запоява лентов кабел, но попита, дали този същия човек ще поеме отговорността пред семейството и колегите на майор Терзиев, ако неговият метод унищожи информацията в „черната кутия”.

„В момента, никой не задава въпроса, как се чувстват хората в авиобаза Граф Игнатиево? Как им се отразяват некомпетентните и до голяма степен, предубедени, коментари и обвинения?”, попита Панайотов.

Той директно каза, че се хвърля кал, не само по паметта на майор Терзиев, но и по всички, които служат в българските ВВС и това може би е преднамерено.

Действително, в последните дни в общественото пространство се забелязва нарастваща истерия по темата с катастрофата на майор Терзиев, като предвид предизборното време е ясно, че се търсят някакви политически дивиденти, особено ако се погледне в кои медии дават тон на истерията.

„Чий интереси обслужва, насаждането на страх за бъдещето на авиацията ни? Новите F-16 ще могат да изпълняват задачата за охрана на въздушното ни пространство през 2024 г. Дотогава разполагаме единствено със самолетите МиГ-29. В момента някой насажда страх в момчетата в Граф Игнатиево, че те няма да могат да си изпълняват повече задълженията да пазят родното небе”, каза още министърът.

Той информира, че за МиГ-29 предстои да се сключи нов договор за техническа поддръжка, но такива приготовление не е имало към момента, в който той е влязъл в МО.

„Има много опции за поддръжката на МиГ-29. Трябва да се намери най-оптималната. Инициирал съм стартирането на търсене на такава опция. Преди да вляза в МО, такава процедура не бе стартирана. Искам това да е ясно”, каза още той.

Панайотов се спря темата с множеството инфраструктурни договори, които са сключвани, без каквито и да е конкурсни процедури или подбори, като оправданието винаги е било със секретността.

„За изграждане на инфраструктурата за приемането на новите F-16 в авиобаза Граф Игнатиево са платени малко повече от 184 млн. лева. Всичко авансово в периода декември 2020 – май 2021 г. Тези пари са за около 50 проекта, като се работи само по три. Това е силно смущаващо”, съобщи министърът.

Не е ясно как това нещо ще се отрази на проекта за изграждане на инфраструктурата в Граф Игнатиево. Тя трябва да е готова преди идването на първите F-16 в самия край на 2023 г. Ако не е готова, това ще значи забавяне на доставките.

Свързани теми

Предишна публикация
Приключи летателният стаж на випуск 2021
Следваща публикация
ВВС са препоръчали да се търси помощ от производителя на черната кутия
272 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Действията на екипажа при катастрофата на Суперджет 100 будят въпроси

Действията на екипажа на катастрофиралия Суперджет 100 повдигат много въпроси за подготовката му. Това става се чете в бюлетин за безопасност на полетите, публикуван вчера, 17 май 2019 г., от „Росавиация“ (руската цивилна авиационна агенция).

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е станал при тренировка за обратен завой на земята

Инцидентът с българския военно-транспортен самолет C-27J Spartan е станал при изпълнение на тренировъчна задача в рамките на програма за обучение на нов командир. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на телевизия „Канал 3”.

Решението за преговори с F-16 скоростно влиза в Парламента следващата седмица

Управляващите планират през следващата седмица скоростно да приемат в Народното събрание решението за стартиране на преговори със САЩ за придобиване на изтребители F-16 Block 70 и анулиране на Проекта на инвестиционен разход, който бе приет от Парламента през юни 2018 г.

Меню