Черната кутия ще бъде разчетена в Русия

225 прочитания

Данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 ще бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Това се посочва в писмен отговор от РСК „МиГ“, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти в Карлово днес, 30 юни 2021 г.

„РСК „МиГ” препоръчват снемането на данните да стане в тяхна лаборатория на територия на Руската федерация. Това значи, че черната кутия и група от български представители, най-вероятно трима души – от Военна прокуратура, Военна полиция и ВВС, ще заминат веднага щом се уредят формалностите и ще чакаме резултат. Това мога да съобщя в момента”, каза министър Панайотов.

От ВВС заявиха още в петък (25 юни), че инженерите от авиобаза Граф Игнатиево са препоръчали повредената черна кутия да бъде разчетена от производителя ѝ. Бе заявено, че и това са препоръките на регламентиращите документи.

Министърът на отбраната Георги Панайотов изказа още веднъж съболезнования и съпричастност към скръбта на семейството на подполковник Валентин Терзиев.

„Тъжно е, че изгубихме подполковник Терзиев. Уроците са научени. Това, което трябва и можем да направим, е да не допускаме нови инциденти в бъдеще. Това изисква много работа, внимание, модернизация на цялата армия и на Военновъздушните сили, изисква нашите офицери, сержанти и войници да разполагат с най-сигурната техника“, посочи още Панайотов.

Днес с военен ритуал бе отдадена почит към летеца Валентин Терзиев.

Панайотов каза още, че очаква регулярните полети в Граф Игнатиево да бъдат възстановени в рамките на следващите две – три седмици.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че щурмовата, вертолетната и транспортната авиация не са спирали да изпълняват плановата си летателна дейност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които трябваше да се проведат по време на учението на полигон Шабла и бяха прекратени на 9 юни, са препланирани за септември.

„Ние продължаваме да изпълняваме задачите си въпреки трагедията, която ни сполетя, и за която съжаляваме“, заяви началникът на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
Гешев взе на специален отчет разследването на катастрофата с МиГ-29
Следваща публикация
С военен ритуал бе изпратен майор Валентин Терзиев
225 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава недоволство в Граф Игнатиево

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заподозря, че някой изкуствено създава напрежението в авиобаза Граф Игнатиево. Това каза той днес, 24 октомври 2017 г., след като по-рано бяха отменени всички полети в базата, поради неподготвеност за изпълнение на летателните задачи.

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Министър Каракачанов отново избра Беларус за ремонта на Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново избра беларуската компания „558-ми авиоремонтен завод“ за изпълнител на поръчката за ремонт на щурмовиците Су-25. Това се чете в негово решение от 16 ноември 2018 г.

Меню