Черната кутия ще бъде разчетена в Русия

225 прочитания

Данните от „черната кутия“ на катастрофиралия самолет МиГ-29 ще бъдат снети в лаборатория на руската корпорация РСК „МиГ“ на територията на Руската федерация. Това се посочва в писмен отговор от РСК „МиГ“, съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти в Карлово днес, 30 юни 2021 г.

„РСК „МиГ” препоръчват снемането на данните да стане в тяхна лаборатория на територия на Руската федерация. Това значи, че черната кутия и група от български представители, най-вероятно трима души – от Военна прокуратура, Военна полиция и ВВС, ще заминат веднага щом се уредят формалностите и ще чакаме резултат. Това мога да съобщя в момента”, каза министър Панайотов.

От ВВС заявиха още в петък (25 юни), че инженерите от авиобаза Граф Игнатиево са препоръчали повредената черна кутия да бъде разчетена от производителя ѝ. Бе заявено, че и това са препоръките на регламентиращите документи.

Министърът на отбраната Георги Панайотов изказа още веднъж съболезнования и съпричастност към скръбта на семейството на подполковник Валентин Терзиев.

„Тъжно е, че изгубихме подполковник Терзиев. Уроците са научени. Това, което трябва и можем да направим, е да не допускаме нови инциденти в бъдеще. Това изисква много работа, внимание, модернизация на цялата армия и на Военновъздушните сили, изисква нашите офицери, сержанти и войници да разполагат с най-сигурната техника“, посочи още Панайотов.

Днес с военен ритуал бе отдадена почит към летеца Валентин Терзиев.

Панайотов каза още, че очаква регулярните полети в Граф Игнатиево да бъдат възстановени в рамките на следващите две – три седмици.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поясни, че щурмовата, вертолетната и транспортната авиация не са спирали да изпълняват плановата си летателна дейност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които трябваше да се проведат по време на учението на полигон Шабла и бяха прекратени на 9 юни, са препланирани за септември.

„Ние продължаваме да изпълняваме задачите си въпреки трагедията, която ни сполетя, и за която съжаляваме“, заяви началникът на отбраната.

Свързани теми

Предишна публикация
Гешев взе на специален отчет разследването на катастрофата с МиГ-29
Следваща публикация
С военен ритуал бе изпратен майор Валентин Терзиев
225 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС избраха доставчик на Bambi Bucket

Военновъздушните сили избраха доставчик на две системи за гасене на пожари от вертолет Bambi Bucket. Това става с решение на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков от 22 март 2019 г.

МО отново пусна обществена поръчка за пиротехнически изделия

Министерство на отбраната стартира процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на барутни заряди и пиротехнически изделия за авиационна техника. Стойността на договора ще достигне 500 000 лв. без ДДС.

Има сходства между катастрофите в Етиопия и Индонезия на 737 Max

Предварителните данни извлечени от черните кутии на катастрофиралия Boeing 737 Max на Ethiopian Airlines показват сходства с катастрофата на същия тип от миналия октомври в Индонезия. Това е съобщил днес, 17 март 2019 г., министърът на транспорта на Ериопия Дагауит Магес, цитиран от CNN.

ВВС участват в „Тракийска звезда 2018”

Българските Военновъздушни сили ще вземат участие в съвместна летателна тренировка “Тракийска звезда 2018”, която започва от днес, 16 юли 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Меню