Швейцария избра F-35

552 прочитания

Федералният съвет на Швейцария обяви, че страната ще купи 36 броя изтребителя F-35A, но решението най-вероятно ще се подложи на референдум, чийто резултати в момента са непредвидими. Това се случи днес, 30 юни 2021 г.

Федералният съвет, колективен орган, който приблизително отговаря на Министерски съвет, реши на заседанието си днес, че страната ще купи 36 броя Lockheed Martin F-35A. Решението бе обявено от военния министър на страната Виола Амхард.

Амхард обяви, че съотношението „стойност – ефективност” при F-35 е най-добро, като самолетът осигурява най-добри характеристики на най-ниска цена. Според нея, американският изтребител е имал най-висока оценка в три от четирите основни критерия за оценяване – бойни способности, поддръжка и военно сътрудничество. Единственият критерии, където F-35 няма най-висока оценка е прекия офсет, но той той носи едва 10% от общата оценка.

Според представителите на швейцарското правителство, F-35A е получил 336 точки, което е на 95 точки от класирания втори. Не се дава класирането на следващите три оферти, нито се дават разбивка на това, по кои критерии колко точки се получават.

Покупката на 36-те изтребителя от пето поколение ще струва малко под 5,07 млрд. швейцарски франка (€4,6 млрд.) или по 140 млн. франка на самолет (€127,8 млн.).  Всичко това при максимален бюджет от 6 млрд. франка. Според швейцарската оценка, придобиването на изтребителите и експлоатация на тези самолети за период от 30 години ще струва 15,5 млрд. швейцарски франка (€14,1 млрд.), което е било с 2 млрд. швейцарски франка по-евтино от второто най-добро предложение.

Компанията Lockheed Martin е обещала, че ще осигури изискваното ниво на защита на швейцарската информацият в единната логистична мрежа, която осигурява експлоатацията на F-35 по света.

Виола Амхард е подчертала, че решението е взето изцяло на ниво експертна оценка на подадените оферти и не е включвало никакви други задкулисни договорки.

Американската победа, обаче двойна, защото освен F-35, Швейцария реши в същия ден да купи и пет батареи от зенитно-ракетния комплекс Raytheon Patriot, на стойност от 2 млрд. швейцарски франка.

Решението на Швейцария до известна степен е изненадващо. До началото на юни се смяташе, че е почти сигурно, че страната ще избере Dassault Rafale. Формално в процеса за избор на нов изтребител участваха четири изтребителя – F-35, Rafale, Eurofighter и Super Hornet. Търсеше се покупката на 36 или 40 нови машини, чиято доставка трябва да стартира през 2025 г.

Преди 10 дни, обаче в някои немскоезични швейцарски медии се появи информацията, че всъщност F-35 е получил най-високи оценки за своята оферта и че Виола Амхард ще предложи на Федералния съвет да бъде купен именно този изтребител. Имаше предположения, че този избор ще срещне сериозна съпротива вътре в съвета, но явно това е било преодоляно.

Във френскоезичните медии в Швейцария се появи предположението, че преломния момент за избора е бил посещението на американския президент Джо Байдън в Женева в средата на месеца. Швейцарския президент Ги Парлмелен призна, че на срещата си с Байдън той е хвалил американските оферти за нови изтребители, но няма други явни индикации за силен американски натиск.

Някои от швейцарските аргументи в полза на покупката, обаче будят въпросителни. Така например оценката за изненадващо ниска цена за експлоатация, влизат с явна колизия с почти всичко, което е публично известно за типа. Буквално вчера, шефът на комисията по отбрана в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Адам Смит, отново разкритикува високите цени за експлоатация на F-35.

Интересно е също, че в аргументите, които швейцарското правителство е посочило за покупката е записано, че F-35 разполага с по-съвършен тренажор, което позволява летателната подготовка на типа да се извършва с 20% по-малко летене.

Появиха се медийни предположения, че нужната за новия изтребител инфраструктура ще струва стотици милиони швейцарски франкове и тя не е калкулирана в общата оценка за проекта. Това обвинение бе отхвърлено от швейцарското МО, но F-35 е добре известен с нуждата си от скъпа инфраструктура.

Върви и дебата, дали неутрална Швейцария трябва толкова силно да се обвързва със САЩ, като залага едновременно на нов американски изтребител и нов американски зенитно-ракетен комплекс.

Със сигурност тези и други аргументи използвани за оправдаване на покупката ще бъдат разнищвани в швейцарското общество в следващите години, защото покупката на F-35 далеч не е сигурна.

Швейцарският вестник Tages-Anzeiger обобщава предстоящото около потенциалната сделка за F-35. Първо, няколко партии и неправителствени организации вече обявиха, че ще се опитата да инициират референдум за покупката на изтребителя. Според изданието, нужните подписи вероятно ще бъдат събрани още тази есен и без съществени трудности.

Второ, някъде през 2022 г. по сделката трябва да се изкажат двете камари на швейцарския парламент. Там нещата до голяма степен ще зависят от моментните настроения в швейцарското общество, интересите на отделните партии в доста пъстрия парламент и друга вътрешнополитическа швейцарска специфика. Така например, зелените партии и ляво-либералните формации, традиционно са против сериозни харчове за отбрана. Консервативните формации, обаче традиционно ги подкрепят, а партиите в центъра нямат твърди позиции.

Трето, ако парламентът одобри сделката, то през 2023 г. вероятно ще станем свидетели на референдум в страната. Според вестника, бюрокрацията около него и различни законови изисквания, ще го направят възможен най-рано във втората половина на годината. Резултатите там, няма как да бъдат предвидени в момента.

Факт е, обаче че последните два швейцарски референдума свързани с бойната авиация на страната завършиха не особено блестящо за правителството. През май 2014 г. швейцарците убедително отхвърлиха (с 53,4% от гласовете) плана на правителството да купи 22 броя Gripen E, като причините бяха комплексни и не задължително свързани с конкретния тип.

През септември 2020 г. с едва 7839 гласа преднина бе подкрепен плана въобще да се стартира покупката на нов изтребител. Резултатът тогава бе абсолютно шокиращ, защото правителството очакваше, че ще се радва на комфортна преднина в референдума. Обаче, точно преди него, в швейцарското общество се разгоря сериозен дебат, дали са простата мисия за охрана на въздушното пространство на страната е нужен върхов и скъп изтребител.

Така или иначе, Швейцария се надява през 2025 г. да започва да получава своите нови F-35. Те трябва да заменят сега използваните F/A-18C/D и F-5E/F или общо около 55 машини.

Свързани теми

Предишна публикация
Появиха се снимки на новия руски изтребител от пето поколение
Следваща публикация
ВВС на САЩ намаляват часовете във въздуха
552 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

Заместник-министър Запрянов смени версията за случилото се в Граф Игнатиево

Летателният състав в авиобаза Граф Игнатиево не знаел какво се случва с 10-те двигателя, които били доставени от Русия и това породило напрежението в базата. Такава версия изказа днес, 26 октомври 2017 г., заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Сбогом, моя любов!

Всяко нещо, което има начало, има и край. В България кариерата на еднодвигателния реактивен изтребител…
Меню